Kalsium


Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine. Aikuisilla lähes 98 % kalsiumista on luustossa, 1 % hampaissa ja loput veressä, kudosnesteissä ja soluissa, missä se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Kalsium parantaa veren hyytymistä aktivoimalla proteiineja sekä säätelee magnesiumin kanssa sydämen toimintaa, lihasten voimakkuutta ja niiden supistelua sekä hermosolujen aktiivisuutta.

Kalsium vahvistaa luita ja hampaita. Kalsium on välttämätöntä lihasten ja verisuonten supistuskyvylle, hormonien ja entsyymien erittymiselle sekä hermoimpulsseille.

Uutta luuta muodostuu koko ajan, ja siksi elimistö tarvitsee riittävästi kalsiumia. Luun hajoamisen ja muodostumisen välinen tasapaino muuttuu ihmisen vanhetessa. Lapsuudessa luuta muodostuu enemmän kuin hajoaa, aikuisiässä luumassassa ei tapahdu suuria muutoksia, mutta ikääntymisen myötä luumassa pienenee, mikä voi johtaa luuston haurastumiseen ja lisätä osteoporoosin riskiä.

Nykyinen saantisuositus aikuisille on noin 800 mg kalsiumia päivässä. Riittävää kalsiumin saantia lapsuudessa ja nuoruudessa pidetään tärkeänä tekijänä luuston hyvinvoinnille läpi elämän. Tutkimukset osoittavat, että joidenkin Euroopan alueiden ihmisillä, lapsista vanhuksiin, on riski saada liian vähän kalsiumia. Ilman lääkärin määräystä kalsiumin päivittäisannokseksi ei suositella enempää kuin 2500 mg.

Tietyt ravintoaineet voivat häiritä kalsiumin imeytymistä. Esimerkiksi joidenkin ruoka-aineiden, kuten pinaatin, raparperin ja suklaan, korkea oksaalihappopitoisuus saattaa estää kalsiumin imeytymistä, sillä oksaalihappo ja kalsium muodostavat liukenemattomia suoloja ruoansulatuselimissä. Täysjyvätuotteiden fytaatit (fytiinihappo), kuitupitoiset ruoka-aineet sekä kahvin, teen ja kolajuomien kofeiini voivat myös heikentää kalsiumin ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä.

Kalsiumia saa mm. maidosta, jogurtista, juustosta, kiinankaalista, parsakaalista ja lehtikaalista.


Hyviä kalsiumvalmisteita

Nature-s-Plus-Cal-Mag-500-250-mg-180-Tablets

Now-Foods-Calcium-Magnesium-High-Absorption-227-g

MegaFood-Calcium-Magnesium-Potassium-90-Tablets

Solgar-Liquid-Calcium-Magnesium-Citrate-with-Vitamin-D3-Natural-Strawberry-Flavor-473-ml

Flora-Floradix-Calcium-Magnesium-500-ml



Ravintolisien tilaaminen USAsta Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/





Elimistössämme on kalsiumia enemmän kuin mitään muuta hivenainetta. Noin 99 % sen kokonaismäärästä on luonnollisesti luustossa ja hampaissa. Loppuosa 1 % on erittäin tärkeä elimistön kemiallisille reaktioille, vaikka määrä onkin pieni, sillä se auttaa pitämään hermoston ja lihasten toiminnan normaalina, sydämenlyönnin säännöllisenä, on välttämätön veren hyytymiselle, edistää ihon terveyttä ja kaiken lisäksi on tärkeä unenlahjoille. Kalsium ei siis ole ainoastaan luuston hivenaine, vaan paljon muutakin.

On hyvin yleistä, että varsinkin keski-ikäiset naiset käyttävät kalsiumvalmisteita välttääkseen osteoporoosia. On kuitenkin hyvä tietää, että aina ei riitäkään pelkkä kalsiumpillerin syöminen, sillä se imeytyy huonosti. Imeytyminen riippuu muun muassa mahassa olevan suolahapon määrästä, sillä suolahappo vaikuttaa kalsiumin hajoamiseen. Valitettavasti suolahapon tuotanto heikkenee iän mukana. Muita kalsiumin imeytymiselle ja toiminnoille tärkeitä aineita ovat magnesium, D-vitamiini, tietty proteiini (kelaatiota varten) sekä vitamiinit A ja C. Tämä on jälleen hyvä esimerkki siitä, kuinka vitamiinit ja mineraalit tarvitsevat jatkuvasti toisiaan, jotta kaikki lukemattomat kemialliset toiminnot tapahtuisivat elimistössä mahdollisimman täydellisesti.

Luukato eli osteoporoosi on vanhempien ihmisten, varsinkin naisten, suuri ongelma, ja yksi siihen vaikuttava tekijä on juuri kalsiumin puute tai sen huono imeytyminen. Myös liikunnan puute on erittäin tärkeä osasyy tähän sairauteen.

On mielenkiintoista, että kalsiumia on käytetty onnistuneesti fyysisen ja psyykkisen stressin lieventämiseen. Eräs amerikkalainen lääkäri on huomannut, että kalsium on rauhoittanut myös hyperaktiivisia lapsia. Raskaana olevat naiset ja imettävät äidit tarvitsevat myös säännöllisesti kalsiumia.

Tietyt elintarvikkeisiin sisältyvät aineet, kuten oksaalihappo (suklaassa, raparperissa ja pinaatissa), saattavat yhdistyä kalsiumin kanssa ja muodostaa virtsakiviä. Fytiinihappo (viljaleseissä) saattaa estää kalsiumin kunnollista imeytymistä. Myös sokeri, ehkäisypillerit ja kofeiini ovat haitallisia aineita kalsiumin imeytymis- ja toimintaprosesseissa.

Kalsiumin yleisiin puutosoireisiin kuuluvat mm. huokoiset, hauraat luut ja hampaat, lihassäryt ja krampit, huulirohtuma ja suun rakkulat sekä vakavassa tapauksessa heikentynyt kasvu.

Kalsium parhaita lähteitä ovat maito ja maitotuotteet, seesamin- ja auringonkukansiemenet, soijapavut, pähkinät ja vihreät vihannekset. Ystäviin lukeutuvat D, A, ja C, mahahappo, magnesium ja proteiinit.

Terveen aikuisen suositeltu päivittäinen kalsiumin saanti on 800 mg. Sen saa esimerkiksi reilusta kolmesta lasillisesta maitoa tai piimää. Raskauden ja imetyksen aikana sekä 18-20 -vuotiaille suositeltu saanti on hieman suurempi, 900 milligrammaa.






 Yksi osteoproosin ehkäisyn kulmakivistä on noudattaa oikeanlaista, tarpeeksi kalsiumia sisältävää ruokavaliota. Elimistön kalsiumvarastona toimii luusto, joka uusiutuu täysin noin kymmenessä vuodessa. Niinpä kalsiumia pitää saada läpi elämän.

Aikuisen tarvitseman määrän kalsiumia, 800 milligrammaa, saa päivittäin noin parista maitolasillisesta ja 30 grammasta juustoa. Lisäksi huomiota tulee kiinnittää riittävään
D-vitamiinin saantiin, joka edistää kalsiumin imeytymistä.

Erityisryhmät, kuten kasvissyöjät, maitoallergikot ja muista syistä maitoa välttävät, turvaavat kalsiumin saantinsa erilaisilla vihanneksilla ja hedelmillä. Riittävä saanti voidaan saavuttaa myös erikoisvalmisteilla, joihin on lisätty kalsiumia.

Kalsiumin imeytymistä heikentävät muun muassa vaihdevuodet, tupakointi ja pitkäaikainen vuodelepo. Myös tietyt ravinnon sisältämät aineet, kuten kuidut ja oksalaatit, vaikuttavat samoin.




Lähteet:
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, 2000, Gummerus
Amway, Tuote- ja markkinointiopas ravinto ja hyvinvointi
Suomalaiset ravitsemussuositukset
HyväTerveys 11/2002

Ei kommentteja: