Omega-3
Monityydyttymättömät rasvahapot, esimerkiksi omega-3- ja -6-rasvahapot ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Erityisesti omega-3-rasvahapot ovat kaikkien solukalvojen rakenneosia ja vaikuttavat niiden toimintaan. Lisäksi ne vaikuttavat hormonitoimintaan ja vastustuskykyyn.
Omega-3-rasvahappoja on monenlaisia, mutta kolme tärkeintä ovat eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja algalinoleenihappo (ALA). EPA:aa ja DHA:ta on lähes yksinomaan rasvaisessa kalassa, kun taas ALA:aa on tietyissä kasviöljyissä, mutta ei kuitenkaan yhtä suuria määriä.
Omega-3-rasvahapoilla on suuri merkitys sydämen, verisuonten sekä immuuni- ja hermostojärjestelmän toimintaan.
EPA:n ja DHA:n päätehtävät
Auttaa säätelemään verenpainetta ja lipiditasoa.
Estää veren hyytymistä.
EPA tukee tulehdustilojen säätelyä.
DHA on tärkeä verkkokalvon kehitykselle ja vahvistaa silmän kudosten terveyttä.
Ovat välttämättömiä aivojen ja hermoston toiminnalle, koska niillä katsotaan olevan vaikutus mielialan vaihteluihin ja neurologisiin vaivoihin.
Päivittäinen tarve
Tavallisesti riittävä omega-3-rasvahappojen päiväannos on 1 g. Vaikka Euroopassa ihmiset syövät keskimäärin liikaa rasvaa, omega-3-rasvahappoja saadaan kuitenkin liian vähän, minkä vuoksi elimistön tyydyttyneet, kertatyydyttymättömät ja monityydyttymättömät omega-3- ja omega-6-rasvahapot eivät ole tasapainossa.
Omega-3-rasvahappojen lähteet
Erittäin hyvä EPA:n ja DHA:n lähde on rasvainen kala, erityisesti ankerias, silli, lohi, kolja ja tonnikala. Kasvikunnasta omega-3-rsavahappojen hyviä lähteitä ovat pellavansiemenöljy, kurpitsaöljy, saksanpähkinäöljy, rapsiöljy ja soijapapuöljy.
Omega-3-rasvahapot voitelevat nivelten pintoja, lisäävät nivelten liikkuvuutta ja ehkäisevät rustoa hajottavien entsyymien aktiivisuutta. Omega-3-rasvahapoilla näyttäisi tutkimusten valossa olevan myös glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin tehoa vahvistava vaikutus.
HYVIÄ OMEGA-3 VALMISTEITA OVAT
Nordic Naturals omega-3-valmisteet ovat hyviä
Solgar-Full-Spectrum-Omega-Wild-Alaskan-120-Softgels triglyseridimuodossa
Solgar-Omega-3-EPA-DHA-Triple-Strength-950-mg-100-Softgels etyyliesterimuodossa
Carlson-Labs-The-Very-Finest-Fish-Oil-Lemon-500-ml triglyseridimuodossa oleva nestemäinen kalaöljy
Life-Extension-Super-Omega-3-EPA-DHA-With-Sesame-Lignans-Olive-Fruit-Extract-240-Softgels pienet, helposti nieltävät kapselit
Madre-Labs-Omega-800-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels triglyseridimuodossa ja kalagelatiinikapseli
Ravintolisien tilaaminen USAsta
Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/
Alfalinoleenihappo (joskus myös linoleenihappo) on välttämätön rasvahappo, jonka parhaita lähteitä ovat pellavan- ja hampun- kurpitsansiemenet. Saksanpähkinässä ja soijapavussa sitä on jonkin verran. Aineenvaihdunnan tuloksena alfalinoleenihaposta syntyy muun muassa monille tuttua EPA-rasvahappoa eli eikosapentaeenihappoa eli solukalvoissa esiintyvää monityydyttymätöntä rasvahappoa. Aineenvaihduntaan tarvitaan entsyymejä ja joitakin vitamiineja sekä hivenaineita. Jos jokin näistä aineista puuttuu, prosessi ei ole mahdollinen. Onkin hyvin tärkeää, että elimistömme saa varsinkin EPA-rasvahappoa, sillä siitä syntyy terveydelle tärkeää hormonin kaltaista ainetta nimeltä prostaglandiini 3. Itse EPA-rasvahappo vaikuttaa suotuisasti sydän- ja verisuonisairauksissa ja ehkäisee nesteen kerääntymistä ja tulehduksia. Oikotie EPA:aan löytyy syömällä rasvaisia kaloja,kuten lohta, taimenta, makrillia ja sardiinia. Joskus EPA-öljykapselitkin voivat olla tarpeen. Jos joku on kiinnostunut kiinalaisesta vesikäärmeenöljystä, se on kuulemma yksi parhaista EPA:n lähteistä!
Mitä on E-EPA?
E-EPA on kalaöljystä tunnetun omega-3-rasvahapon, EPAn tiivistetty, väkevöity versio, ns. etyyliesteröity EPA.
E-EPAn tiivistysmenetelmä kehitettiin 1980-luvulla Japanissa, jossa sitä on tutkittu ja käytetty eniten. E-EPA valmistetaan kalan lihasöljystä - ei maksasta - lisäämällä siihen etyyliryhmä. Tällöin öljyn rasvahappokoostumusta voidaan muuttaa ja tarpeettomat rasvahapot poistaa.
E-EPA ei ole mono-, di- eikä triglyseridimuodossa eikä siinä ole transrasvoja, kuten joissakin kalaöljyissä. E-EPA on etyyliesterimuodossa ja tyhjiötislauksen ansiosta siinä on vielä vähemmän ympäristömyrkkyjen jäämiä kuin pelkästään molekyylitislatuissa valmisteissa.
Maailmalla E-EPA lyhenne ei ole yleisesti käytössä, vaan pelkkä EPA, joka voi tarkoittaa etyyliesteröityä tai triglyseridimuotoa. Käytännössä ei ole merkitystä kumpaa muotoa käyttää. Triglyseridimuotoa pidetään luonnollisempana muotona.
1950-luvulla epämiellyttävän makuista kalanmaksaöljyä "nautittiin" A- ja D-vitamiinin puutteen ehkäisyyn. Nykyään öljyä markkinoidaan sen sisältämien rasvahappojen mahdollisten myönteisten vaikutusten takia.
Nykyään kaupan on myös rasvaisten kalojen lihaksista valmistettuja kalaöljyjä, jotka sisältävät ainoastaan näitä samoja rasvahappoja.
Kalaöljyjen sisältämät eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) ovat n-3-sarjan rasvahappoja. Saman sarjan rasvahappoja saadaan myös rypsi- ja pellavaöljystä. Ne ovat välttämättömiä elimistön hyvinvoinnille, muun muassa sydämen ja verenkierron toiminnalle.
Suomalaiset saavat tarvitsemansa n-3-rasvat yleensä kasviöljyistä ja kalasta.
Rasvahappoja sisältävien kalan, kalanmaksa- tai kalaöljyvalmisteiden käyttö saattaa vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. N-3-rasvahapot vähentävät verihiutaleiden kokkaroitumista ja voivat siten ehkäistä veritulpan muodostumista. Lisäksi niiden on todettu vähentävän sydäntauteihin liittyviä vakavia rytmihäiriöitä.
Rasvahappojen vaikutukset veren rasvoihin ovat moninaiset ja mutkikkaat. Kohtuullisina annoksina EPA ja DHA eivät laske kokonaiskolesteroliarvoa, mutta suurilla annoksilla niiden on todettu alentavan kohonneita triglyseridipitoisuuksia. Harmillista on, että suuret annokset saattavat myös lisätä haitallista LDL-kolesterolia.
Kalaöljyvalmisteiden pakkauksissa suositellaan yleensä 100-1000 milligramman päiväannosta. Tällaisina kohtuullisina määrinä ne ovat turvallisia. Ikävin haitta on kalanhajuiset röyhtäilyt ja närästys.
Suuremmat, yli kolmen gramman, päiväannokset EPA:aa ja DHA:ta saattavat lisätä verenvuototaipumusta ja suurentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää. Lisäksi kalaöljyt voivat voimistaa antikoagulanttien veren hyytymistä estävää vaikutusta.
Kalaöljyvalmisteiden hyöty-haittasuhdetta arvioidessa tulee huomioida, että osa todetuista kalaöljyjen terveysvaikutuksista on tullut esille vasta yli kolmen gramman päiväannoksilla. On myös mahdollista, että eri ihmiset reagoivat kalaöljyvalmisteisiin eri tavoin riippuen mm. muusta ruokavaliosta.
Nykyään päivittäisen kala- tai kalanmaksaöljynsä voi nauttia ilman puistatuksia, sillä nykyään valmisteet ovat useimmiten kapselimuodossa tai makuaineilla terästettyjä. Kalaöljyä, edes kapseleina, ei kuitenkaan suositella kala-allergisille.
Lähteet:
Amway, Tuote- ja markkinointiopas ravinto ja hyvinvointi
Nieminen Heidi, Mitä on E-EPA?, Vanha apteekki, lokakuu 2015
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, 2000, Gummerus
Törmä Kaija, Hyvää vointia nivelille, Vanha apteekki, lokakuu 2015
Enkovaara Anna-Liisa, Kalaa, kalöljyä vai kalanmaksöljyä?, HyväTerveys 11/2002
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti