B12-vitamiini


B12-vitamiini eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö tarvitsee DNA:n rakentumiseen, verisolujen muodostumiseen sekä hermosolujen toimintaan. B12-vitamiinilla on myös tärkeä osa solujen rasva-, proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa.

B12-vitamiinia on runsaasti eläinperäisessä ravinnossa kuten lihassa, kalassa, maksassa ja maitotuotteissa. Vitamiini imeytyy elimistöön ohutsuolesta sitouduttuaan ensin mahalaukun tuottamaan sisäiseen tekijään. Kobalamiinia on normaalisti varastoituneena maksaan jopa usean vuoden tarpeiksi.

Ikääntyneillä B12-vitamiinin imeytyminen usein heikentyy aiheuttaen lihasheikkoutta, tuntohäiriöitä, muistiongelmia sekä anemiaa. Puutosta voi ilmetä myös vegaaneilla, diabeteslääke metformiinin käyttäjillä sekä erilaisista mahalaukun tai ohutsuolen tulehduksista kärsivillä. B12-vitamiinin puutosta voidaan turvallisesti ennaltaehkäistä ja hoitaa ilman reseptiä saatavilla tablettivalmisteilla ja vakavimmissa tapauksissa säännöllisinä pistoksina lihakseen.

Hyviä B12-valmisteita ovat:

Thorne-Research-Methylcobalamin-60-Veggie-Caps

Thorne-Research-Bio-B12-60-Veggie-Caps

Country-Life-Gluten-Free-Active-B12-Dibencozide-3000-mcg-60-Lozenges

Garden-of-Life-Vitamin-Code-Raw-B-12-30-Vegan-Caps

Pure-Advantage-B-12-Spray-500-mcg-30-ml 


Ravintolisien tilaaminen USAsta
Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/



B12-vitamiini löydettiin 1926 pernisioosin anemian parannuskeinoksi ja eristettiin maksasta vasta 1948, ja koska sen kemiallinen rakenne on hyvin monimutkainen, se vakiintui B12-vitamiinina vasta vuonna 1955. Vaikka tämän vitamiinin tarve on niin pieni, että se mitataan mikrogrammoissa, se on tärkeimpiä B-ryhmän vitamiineja. Se on siis myös vesiliukoinen ja ainut kobolttia sisältävä vitamiini, jonka vuoksi sen luonnollinen väri on punainen. B12-vitamiini toimii yhdessä foolihapon kanssa monissa elimistön tärkeissä toiminnoissa, kuten DNA:n, punaisten verisolujen ja hermosolujen suoja-aineen muodostuksessa.

Lisääntyneen homokystiinin määrän on todettu olevan yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. B12-vitamiinilla, foolihapolla ja B6-vitamiinilla yhdessä on kyky muuttaa homokystiini sellaiseen muotoon, joka ei aiheuta vaurioita valtimossa.

B12-vitamiini vaikuttaa suotuisasti hermostoon ja erilaisiin aivotoimintoihin, ylläpitää energiaa, tukee lasten kasvua ja avustaa C-vitamiinin, B5-vitamiinin, foolihapon ja koliinin toimintaa kehossa. Sen imeytymiseen tarvitaan mahalaukun tuottamaa eritettä. Jos tätä ainetta ei jostakin syystä erity, B12-vitamiini ei imeydy, vaikka sitä olisi kuinka runsaasti ravinnossa.

B12-vitamiinin puutoksen oireet ovat monenlaisia. Vakavin sen aiheuttama sairaus on pernisioosi anemia. Muita oireita ovat hengästyminen, sydämentykytys, apaattisuus, heikko olo, jopa koordinaation ja muistin heikentyminen sekä dementia.

B12-vitamiinin parhaita lähteitä ovat maksa, munuaiset, liha, munat ja maitotuotteet. Kasvikunnassa sitä esiintyy meren kasvillisuudessa sekä joissakin käyttämällä valmistetuissa vihannesruuissa, mutta uskotaan, että näistä ruoka-aineista B12-vitamiini ei imeydy. Vegetaristien on turvauduttava tarpeen tullen lisäravintoaineisiin. B12-vitamiinin ystäviin lukeutuvat foolihappo ja kalsium.


B12-vitamiinin tarve voi korostua muun muassa ikääntyvillä, vegaaneilla sekä henkilöillä, joilla on suoliston alueen imeytymishäiriö.

Maksa varastoi B12-vitamiinia, jota sekaruoan syöjä saa eläinperäisistä ruoista yllin kyllin, mutta vegaani ei pelkästä kasvisruoastaan ollenkaan. Vasta aikuisena vegaaniksi ryhtyneen maksaan varastoitunut B12-vitamiini saattaa riittää vuosia, mutta varsinkin raskaana oleville lisäravinne on tarpeen.



 Pure-Advantage-B-12-Spray-500-mcg-30-ml on todella kustannustehokas tapa lisätä B12-vitamiinin saantiaan.

B12-vitamiini on välttämätön aivojen ja hermosolujen kasvulle ja normaalille toiminnalle. Ravinnosta B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Hyviä lähteitä ovat sisäelimet sekä liha, kala, kananmuna ja maitovalmisteet.

Sekaruokavaliota noudattavat saavat useimmiten ravinnosta riittävästi B12-vitamiinia, mutta heikentyneen imeytymisen tai normaalia suuremman tarpeen takia sen pitoisuus voi silti laskea alle normaaliarvojen.

Koska kehon matala B12-vitamiinitaso liittyy ikääntymiseen, kannattaisi kaikkien yli 50-vuotiaiden selvittää verikokeella oma B12-vitamiinitasonsa. Mittaus on tarpeen myös muistihäiriöistä kärsiville, sillä jo vähäinenkin puutos saattaa aiheuttaa muistihäiriöitä.

Ikääntyvät

Häiriintynyt imeytyminen johtuu seniori-ikäisillä usein siitä, että mahalaukussa ei erity niin kutsuttua sisäistä tekijää, jota tarvitaan B12-vitamiinin imeytymiseen. Veren matala B12-vitamiinipitoisuus on huomattavan yleistä yli 65-vuotiailla.

Kasvissyöjät 

Tutkimusten mukaan veren matala B12-vitamiinipitoisuus on yleistä myös kasvissyöjillä. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan vegaanien tuleekin varmistaa B12-vitamiinien saanti käyttämällä B12-vitamiinivalmistetta tai täydennettyjä elintarvikkeita.

Muut riskiryhmät 

Myös esimerkiksi stressi, laktoosi-intoleranssi, keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet, tietyt lääkitykset, kova fyysinen rasitus, yksipuolinen ravinto, laihdutus sekä runsas alkoholin käyttö heikentävät elimistön B12-vitamiinitilaa. Erityisesti raskaana oleviin ja imeväisikäisiin B12-vitamiinin liian vähäinen saanti vaikuttaa haitallisesti.





Lähteet: Pitkänen Tiia, Apoteekki 04/2015
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, 2000, Gummerus
Törmä Kaija, Saatko riittävästi B12-vitamiinia,  Vanha apteekki, lokakuu 2015
Ruuti Marja, Terve maksa avain hyvinvointiin, 2015 Mividata Oy

Ei kommentteja: