E-vitamiini


E-vitamiini on ryhmä rasvaliukoisia vitamiineja, joita keho ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä, mutta se ei kestä kuumentamista. Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, varastoituu se elimistöön vain lyhyeksi ajaksi. Jopa 75 % päivän aikana nautitusta E-vitamiinista poistuu kehostamme. Mitä enemmän kulutamme energiaa, sitä enemmän tarvitsemme E-vitamiinia.

Luonnossa esiintyvä E-vitamiini on kahdeksassa eri kemiallisessa muodossa: alfa-, beeta-, gamma- ja deltatokoferoli sekä alfa-, beeta-, gamma- ja deltatokotrienoli, joiden biologinen aktiivisuus on erisuuruinen. D-alfatokoferoli on näistä biologisesti aktiivisin ja sillä on vain yksi esiintymismuoto. E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista esiintymismuotoa. Niistä vain yksi on täysin samanlainen ja yhtä suuren vaikutuksen aikaan saava kuin luonnollinen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi synteettistä dl-muotoa ei ole järkevä käyttää ravintolisissä.

E-vitamiini  suojaa elimistön rasvaisia rakenteita (mm. solukalvojen monityydyttymättömiä rasvahappoja ja veren rasvahappoja) happiradikaalien rappeuttavilta vaikutuksilta. Happiradikaaleja syntyy jo elimistön normaaleissa aineenvaihduntaprosesseissa, vaikka emme harrastaisi minkäänlaista liikuntaa. Kuntoilijoille E-vitamiini on kuitenkin erityisen tärkeä.

E-vitamiinia on runsaasti paljon happea käyttävissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihaksissa, keuhkoissa ja hermostossa. E-vitamiini osallistuu myös immuunipuolustukseen, geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan prosesseihin. Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä muiden hapettumista estävien aineiden, erityisesti C-vitamiinin , sinkin ja seleenin  kanssa.

Perinteisesti E-vitamiinia on käytetty myös ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämiseksi. Riittävä E-vitamiinin saanti on edellytys terveelle lihaksistolle, siksi erityisesti seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt tarvitsevat sitä päivittäin. E-vitamiinin puutos vahingoittaa myös hermostoa ja aiheuttaa uupumusta sekä keskittymiskyvyn heikentymistä.

E-vitamiinin tarvetta lisää raskas fyysinen rasitus, runsas monityydyttymättömien rasvahappojen käyttö, korkeat veren rasva-arvot ja elimistön korkea rautapitoisuus.

E-vitamiinin puutosoireita ovat tasapainoaistin heikentyminen, lihasheikkous ja näkökyvyn häiriöt.

E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 12 milligrammaa. E-vitamiinin käyttö on kuitenkin turvallista myös suurina annoksina. Jatkuvan vuosia kestävän päivittäisen saannin turvalliseksi ylärajaksi on arvioitu noin 300 milligrammaa.


Hyviä E-vitamiinivalmisteita

Life-Extension-Gamma-E-Tocopherol-Tocotrienols-60-Softgels

Now-Foods-Gamma-E-Complex-Advanced-120-Softgels


Ravintolisien tilaaminen USAsta
Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/





Lähteet: Lehto Timo, E-vitamiini solujen suojaksi, TerveysTieto 5/2015, s. 8

Ei kommentteja: