C-vitamiini


C-vitamiini, jota sanotaan yleisesti myös askorbiinihapoksi, on ehkä parhaiten tunnettu vitamiini. Flunssakauden lähestyessä monet kyllästävät itsensä C-vitamiinilla säästyäkseen pahimmalta ja usein ehkä onnistuvatkin. Kuitenkin myös D-vitamiini kannattaa muistaa.

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini ja erittäin herkkärakenteinen. Ei ainoastaan keitettäessä vaan myös pestäessä ja kuorittaessa hedelmät ja vihannekset menettävät melkoisen osan C-vitamiinistaan. Jos tuoreet salaatit ja hedelmät seisovat valmistettuina muutaman tunnin ajan, melkein kolmannes niiden sisältämästä C-vitamiinista katoaa. Tuoresalaatit kannattaa sen vuoksi syödä heti. Jos appelsiinit ovat seisoneet kaupan hyllyllä 4-5 päivää, suurin osa C-vitamiinia on menetetty. Myös elimistössä C-vitamiini häviää nopeasti. Aamiaisella nautittu vitamiini on kadonnut verestä iltapäivään mennessä; suolistossa se saattaa säilyä kauemmin. Niinpä on järkevää nauttia hedelmiä tai marjoja välipaloiksi jo senkin takia, että C-vitamiinia olisi jatkuvasti elimistön käyttöön.

Kuten monet muut vitamiinit, C-vitamiinikin on aina useiden ravintoaineiden ympäröimä. Näitä sanotaan yhteisellä nimellä bioflavonoideiksi. Ne tehostavat C-vitamiinin toimintaa elimistössä. C-vitamiini itse edistää muiden ravintoaineiden toimintaa, kuten raudan ja kalsiumin imeytymistä.

Suurin osa eläinkuntaa pystyy valmistamaan C-vitamiinia elimistössään, ihminen ei. Vaikka keripukki onkin erittäin harvinainen nyky-yhteiskunnassa, on vielä suhteellisen monia, joiden elimistön C-vitamiinimäärät ovat jatkuvasti hyvin alhaiset. Näihin lukeutuvat muun muassa laitoksiin sijoitetut potilaat, varsinkin vanhukset. Koska C-vitamiini siis katoaa hyvin helposti ja on vesiliukoinen, on erittäin tärkeää, että sitä saadaan päivittäin tarpeeksi, sillä se on välttämätön terveydellemme. Odottavat ja imettävät äidit tarvitsevat C-vitamiinia normaalia enemmän, samoin tupakoijat, jotka menettävät elimistöstään 25-50 mg C-vitamiinia yhtä savuketta kohti. Se on melkoinen määrä verrattuna normaalin aikuisen suositeltuun päivittäiseen keskimääräiseen tarpeeseen, joka on 60 mg.

C-vitamiini on siis hyvin herkkä ulkopuolisille vaikutuksille, joten tupakoinnin ja alkoholin nauttimisen lisäksi myös ruuan kypsentäminen ja varastointi hävittävät sitä samoin kuin myrkylliset mineraalit (alumiini, lyijy, elohopea), kasvinsuojeluaineet ja muut saasteet.

C-vitamiini on tunnettu flunssan vastustaja, mutta sitä saamme kiittää lukuisista muistakin terveyttä tukevista toiminnoista. Yksi sen tärkeimmistä biologisista tehtävistä on avustaa kollageenin muodostuksessa. Kollageeni on ihon alainen tukikudos, jonka tuotanto heikkenee huomattavasti C-vitamiinin puutteen vuoksi. Tämä ilmenee varsinkin tietyn ikäisillä ihmisillä ihon ryppyjen lisääntymisenä ja yleensäkin ihon veltostumisena, mikä on merkki muun muassa pitkäaikaisesta C-vitamiinin alhaisesta tasosta, jopa puutteesta.

C-vitamiini tukee puolustusjärjestelmää erilaisten tartuntojen uhatessa vahvistaen vasta-aineiden vaikutusta. Se auttaa myös valkoisia verisoluja tuottamaan vasta-aineita, jotka taistelevat erilaisia viruksia vastaan elimistössämme. C-vitamiini edistää haavojen paranemista ja vahvistaa verisuonistoa ehkäisten näin sydän- ja verisuonitauteja. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini alentaa myös kolesterolin määrää, sillä se kiihdyttää kolesterolin käyttöä sappinesteen tuottamisessa. Tämän lisäksi C-vitamiini lisää HDL- (hyvän) kolesterolin osuutta ja auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. C-vitamiinilla on siis monin tavoin sydän- ja verisuonitautien riskiä alentava vaikutus. On myös todettu, että tämä vitamiini antaa suojaa tupakan ja alkoholin aiheuttamilta vaurioilta.

Nykyään lääketieteessä on myös yhä enemmän alettu uskoa, että C-vitamiinilla on suotuisa vaikutus syöpään. Ensinnäkin on todettu, että se ehkäisee tiettyjen syöpälajien kehittymistä, ja toiseksi jotkut erikoislääkärit sekä Suomessa että muualla maailmassa ovat menestyksellisesti hoitaneet syöpäpotilaita käyttämällä muun muassa runsaita määriä C-vitamiinia.

Kaihi, jossa silmän mykiö samentuu osittain tai täydellisesti on hyvin yleinen silmäsairaus varsinkin vanhenevilla henkilöillä. On todettu, että säännöllinen antioksidanttien, C- ja E-vitamiinien, karoteenien ja seleenin, käyttö ehkäisee kaihia sekä makularappeumaa eli verkkokalvon rappeutumista, joka on myös yleinen silmäsairaus.

Tulehdussairauksissa, kuten nivelreumassa, C-vitamiinin on huomattu olevan avuksi. C-vitamiini alentaa kehon histamiinitasoa, joten myös monet astmasta ja muista allergioista kärsivät ovat saaneet siitä helpotusta. Myös C-vitamiinin mahdollista suotuisaa vaikutusta muun muassa Parkinsonin tautia vastaan tutkitaan.

C-vitamiinin puutoksen olennaisimpia oireita ovat alttius vilustumiseen, flunssaan, tartuntoihin, allergioihin, ientulehduksiin, ihonalaisiin verenvuotoihin, hitaaseen haavojen parantumiseen sekä myös huonoon ruokahaluun, depressioon ja uupumukseen.

Parhaat C-vitamiinin lähteet ovat vihannekset, perunat, hedelmät ja marjat. C-vitamiinia on runsaasti parsakaalissa, kurttukaalissa, kukkakaalissa, valkokaalissa, pinaatissa, mustaherukassa, mansikassa, mandariinissa, appelsiinissa, greipissä ja papaijassa. C-vitamiinin ystäviin lukeutuvat bioflavonoidit.


Hyviä C-vitamiinivalmisteita

Madre-Labs-Madre-C-Whole-Food-Vitamin-C-Complex-180-g

LypriCel-Liposomal-Vitamin-C-30-Packets 5,7-ml-Each

Nutricology-Micro-Liposomal-C-120-ml

MegaFood-Complex-C-180-Tablets

MegaFood-Ultra-C-400-60 Tablets

California-Gold-Nutrition-Vitamin-C-Quali-C-1000-mg-240-Veggie-Caps


Ravintolisien tilaaminen USAsta

Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/


 
 
 
C-vitamiinin lähteet
 
Acerolakirsikka on yksi parhaimmista luonnon C-vitamiinilähteistä. Acerolakirsikka sisältää noin 30 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.
 
Seuraavana joidenkin hedelmien ja vihannesten sisältämä C-vitamiini määrä 100 g kohti raakana käytettynä.
 
Acerolakirsikka 1600 mg
Persilja 150 mg
Parsakaali 120 mg
Ruusukaali 100 mg
Kiivi 98 mg
Vihreä paprika 90 mg
Kukkakaali 70 mg
Mansikka 60 mg
Lehtikaali 60 mg
Appelsiini 55 mg
Vadelma 30 mg
Mango 28 mg
Meloni 25 mg
Limetti 25 mg
Karhunvatukka 20 mg
Viinirypäle 11 mg
 
C-vitamiinilisää suositellaan kaikille, jotka tupakoivat, käyttävät alkoholia, ottavat aurinkoa, syövät paljon friteerattua ja rasvaista ruokaa, asuvat saastuneilla alueilla, ovat vilustuneita tai elävät aktiivista, kiireistä tai stressaavaa elämää.
 
 
C-vitamiinin tehtävät
 
C-vitamiini on tehokas vitamiini ja antioksidantti, joka muun muassa torjuu vapaita radikaaleja.
 
C-vitamiini edesauttaa ihon hyvinvointia ja on tärkeää ihon sidekudoksille, lihaksille ja elimille. Se kulkeutuu entsyymien sisään ja auttaa punasoluja sitomaan rautaa.
 
C-vitamiini tukee myös lisämunuaisten toimintaa ja auttaa elimistöä kestämään rasitusta.
 
Ihminen on yksi niistä kolmesta nisäkäslajista, joiden elimistö ei kykene itse tuottamaan C-vitamiinia.
 
C-vitamiini on elimistön tärkein vesiliukoinen antioksidantti. Se imeytyy hyvin suolistoon ja erittyy munuaisten kautta.
 
Lisäksi C-vitamiini suojaa rasvaliukoisia A- ja E-vitamiineja sekä eräitä B-vitamiineja hapettumiselta.
 
 
Kollageeni
 
Kollageenia on elimistössä enemmän kuin mitään muuta ainetta, sillä sitä on sidekudoksissa kaikkialla elimistössä. Kollageenin muodostumiseen tarvitaan C-vitamiinia. Ilman C-vitamiinia kollageenin tuotanto häiriintyy, mikä voi aiheuttaa monia ongelmia elimistössä.
 
Kollageeni on sidosaine, joka kiinnittää lihakset luustoon, ihon lihaksiin ja pitää koko elimistön kasassa.
 
Kollageeni on kestävä ja kuituinen proteiini, josta sidekudos pääasiallisesti muodostuu. Kollageenia on luustossa, hampaissa, rustossa, jänteissä, nivelsiteissä, ihossa ja verisuonissa.
 
Koko elimistö on riippuvainen kollageenista, ja kollageeni puolestaan on riippuvainen erityisesti C-vitamiinista.
 
 
Vastustuskyky ja muut tehtävät
 
C-vitamiini lisää elimistön vastustuskykyä kahdella tavalla: se kiihdyttää vierasaineita tuhoavien valkosolujen tuotantoa ja auttaa elimistöä tuottamaan omia vasta-aineita, proteiineja, joita solut tuottavat vastareaktiona infektioille.
 
C-vitamiini voi myös vähentää histamiinin vapautumista. Histamiini on allergisiin oireisiin liittyvä proteiini.
 
C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, erityisesti kasviperäisen ei-hemiraudan imeytymistä. Vilja, kuivatut pavut, linssit, kasvikset, hedelmät, pähkinät ja siemenet sisältävät vain ei-hemirautaa.
 
 
C-vitamiinin lähteet
 
Vain hedelmät ja kasvikset sisältävät hyödyllisiä määriä C-vitamiinia luonnostaan, mutta C-vitamiinia myös lisätään moniin elintarvikkeisiin.
 
C-vitamiini tuhoutuu helposti ruoka-aineita keitettäessä ja säilytettäessä. Ruoka-aineita pitäisikin säilyttää vain lyhyen aikaa, eikä niitä pitäisi jättää veteen likoamaan.
 
Hyviä C-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat kiivi, sitrushedelmät, acerolakirsikka, paprika ja ruusunmarja.
 
 
C-VITAMIINIA KÄYTETÄÄN USEIN VAHVISTAMAAN VASTUSTUSKYKYÄ SEKÄ TORJUMAAN BAKTEEREJA JA VIRUKSIA. KOSKA C-VITAMIINI ON VESILIUKOINEN JA MAHDOLLINEN LIIKA-ANNOSTUS POISTUU ELIMISTÖSTÄ NOPEASTI, C-VITAMIINIA TARVITAAN RAVINNON KAUTTA JATKUVASTI LISÄÄ.
 
 
 
C-vitamiini ja sinkki vaikuttavat vastustuskykyyn, sillä ne edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Elimistön monimutkaisessa immuunijärjestelmässä viruksia ja bakteereita vastaan on valkosoluilla keskeinen merkitys.
 
Valkosoluja on monenlaisia, useat ovat syöjäsoluja, jotka tuhoavat elimistöön joutuneet bakteerit, toiset taas tuottavat vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan. Valkosolujen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Kun valkosolut puolustautuvat bakteereita ja viruksia vastaan, valkosolujen C-vitamiinipitoisuus romahtaa, mutta pitoisuus voidaan palauttaa nauttimalla runsaasti LypriCel-Liposomal-C-vitamiinia noin viikon ajan.
 
Sinkki vaikuttaa C-vitamiinin tavoin valkosolujen toimintaan, sillä sitä tarvitaan valkosolujen kehittymiseen ja niiden toimintaan. Vähäinen sinkin saanti heikentää vastustuskykyä ja lisää infektioherkkyyttä.
 
C-vitamiini ylläpitää vastustuskykyä myös raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. C-vitamiini toimii myös antioksidanttina eli suojaa soluja hapetusstressiltä, jota aiheuttavat mm. tupakointi, liikunta ja saasteet. Riittävä C-vitamiinin saanti auttaa vähentämään myös väsymystä ja uupumusta.
 
 
 
C-vitamiinin terveysvaikutukset ovat yleisesti tiedossa ja useimmilla on se käsitys, että sitä saadaan riittävästi ravinnosta. Ravinnon jalostuksen myötä C-vitamiinipitoisuudet ovat kuitenkin vähentyneet rajusti ja sen seurauksena keripukki on taas yleistynyt. Varsinkin tupakoivat miehet, jotka eivät syö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä ovat vaaravyöhykkeessä. Keripukin yksi tyypillisimmistä oireista on hampaiden löystyminen, mutta harva lääkäri tai hammaslääkäri tulee ajatelleeksi, että kyseessä on keripukki, C-vitamiinin puutostila. C-vitamiinilla on myös erittäin tärkeä tehtävä parantaa lisämunuaisten kortisolituotantoa. Burn out - loppuun palaminen on hyvin yleistä tänä päivänä ja yksi parhaista keinoista parantaa lisämunuaisten jaksamista on nauttia reilua C-vitamiinilisää, mahdollisimman luonnonmukaisessa muodossa. Madre-Labs-Madre-C-Whole-Food-Vitamin-C-Complex-180-g
 
 
 
 
 
Lähteet: Amway, Tuote- ja markkinointiopas ravinto ja hyvinvointi
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, 2000, Gummerus
Sukeva-Hakanpää Marjo, AIDOT Luonnonvitamiinit, Luontaisesti Terve 1/2011
VitaBalans, Vahvaa vastustuskykyä!, TerveysTieto 2/2015, s. 18 

Ei kommentteja: