K-vitamiini
K-vitamiinien ryhmään kuuluu useita eri muotoja. K-vitamiineista K1-vitamiini eli fyllokinoni on tunnetuin ja tuttu veren hyytymistekijöihin vaikuttava aine. Koko ryhmän nimi, K-vitamiini, tuleekin tästä verenhyytymisvaikutuksesta eli koagulaatiosta.
K2-vitamiini eli menakinoni vaikuttaa suotuisasti kalsiumin aineenvaihduntaan. Kalsium on välttämätön mineraali, jota tarvitaan luuston ja lihasten toimintaan. Joskus tilanne saattaa olla sellainen, että samalla henkilöllä on sekä valtimoiden kalkkeutuma että osteoporoosi. Tällöin voidaan helposti päätellä kalsiumin ajautuneen elimistössä väärään paikkaan. Kalsiuminhan pitäisi olla luustoa lujittamassa eikä valtimoita kovettamassa! Osteoporoosi-tapauksissa ongelma ei aina ole liian vähäinen kalsiumin saanti, vaan kalsiumin aineenvaihdunnan ongelmat. K2-vitamiini vaikuttaa juuri tähän; se ohjaa kalsiumin luustoon, pois verisuonista. Se estää siis sekä osteoporoosia että valtimoiden kalkkeutumista ja saattaa jopa lievittää jo tapahtuneita muutoksia verisuonissa. Valtimot pysyvät joustavina ja verenpaineen hallinta on helpompaa.
K2-vitamiinin vaikutus perustuu sen kykyyn aktivoida tiettyjä elimistön proteiineja, kuten luuston osteokalsiinia, valtimoiden matriksi GLA-proteiinia (MGP) sekä maksan veren hyytymistekijöihin vaikuttavia proteiineja. Osteokalsiini saa kalsiumin sitoutumaan luustoon ja MGP siirtää verisuonissa kiertävän ylimääräisen kalsiumin soluihin ja kudoksiin. Luu on elävää, aktiivista kudosta, joka uusiutuu noin seitsemän vuoden välein. Juuri osteokalsiini säätelee tätä uusiutumisprosessia. Se tasapainottaa luustoa rakentavien osteoblastien ja luustoa syövien osteoklastien toimintaa.
MGP on voimakkain tällä hetkellä tunnettu valtimoiden kalkkeutumista estävä aine ja K2-vitamiinia tarvitaan sen aktivoimiseksi. Terveet, joustavat valtimot sisältävät huomattavasti enemmän K2-vitamiinia kuin kalkkeutuneet valtimot. Valtimoiden kovettuminen ei ole iästä kiinni, vaan nuorehkoillakin henkilöillä voi olla kalkkeutumia. Valtimoiden kovettumista voidaan estää terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntavoilla.
K2-vitamiinia saa kananmunan keltuaisesta, lihasta, maidosta ja pehmeistä juustoista. Kaikkein runsaimmin K2-vitamiinia sisältävä ruoka-aine on japanilainen natto, jota valmistetaan käymisreaktion avulla soijapavuista. Ravintolisien sisältämä K2-vitamiini valmistetaan samaan tapaan fermentaatiolla Bacillus subtilis -bakteerin avulla.
Vuonna 2004 julkaistussa ns. Rotterdam-tutkimuksessa havaittiin, että runsas K2-vitamiinin, mutta ei K1-vitamiinin saanti, suojasi koehenkilöitä tehokkaasti haitallisilta verisuonitapahtumilta. Tutkimus kesti yli 10 vuotta, ja siinä oli mukana 4807 yli 55-vuotiasta miestä ja naista. Tutkimus osoitti, että vähintään 32 µg K2-vitamiinia saaneilla koehenkilöillä valtimoiden kalkkeutuminen ja erilaiset sydän- ja verisuonitapahtumista johtuneet kuolemat puolittuivat. Kokonaiskuolleisuus väheni neljänneksellä.
Vuonna 2008 julkaistu, kahdeksan vuotta kestänyt ja 16 000 naisella Rotterdam-tutukimuksen tulokset. K2-vitamiinin saanti vähensi sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä koehenkilöillä. Myös luustoa koskevia tutkimuksia on tehty K2-vitamiinilla runsaasti ja ne ovat osoittaneet selkeän yhteyden K2-vitamiinin saannin ja luuston terveyden välillä. Luuston avuksi hyvä D3-K2-vitamiinivalmiste löytyy tästä.
K2-vitamiinin vaikutusta on lyhyellä aikavälillä vaikea havaita, sillä sen käyttäminen ei aiheuta selkeitä, dramaattisia vaikutuksia. Valtimoiden kalkkeutumista tai osteoporoosia ei myöskään yleensä havaita ennen kuin peruuttamattomia ongelmia on jo kehittynyt. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä, tai liian aikaista, aloittaa K2-vitamiinin käyttöä.
Alla olevista linkeistä voit ostaa K2-vitamiinia estämään mm. kalkin varastoitumista verisuonten seinämiin sekä auttamaan kalkkia kiinnittymään luustoon.
Life-Extension-Super-K-with-Advanced-K2-Complex-90-Softgels
Garden-of-Life-Vitamin-Code-Raw-K-Complex-60-Veggie-Caps
Jarrow-Formulas-MK-7-Vitamin-K2-as-MK-7-90-mcg-120-Softgels
Thorne-Research-Vitamin-K2-30-ml
Carlson-Labs-Vitamin-K2-5-mg-60-Capsules
Nature-s-Plus-Cal-Mag-Vit-D3-with-Vitamin-K2-180-Tablets
Life-Extension-Vitamins-D-and-K-with-Sea-Iodine-60-Capsules
Ravintolisien tilaaminen USAsta
Lisätietoja tilaamisesta ja ajankohtaista tietoa http://sullekans.blogspot.com/
K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka esiintyy kolmessa kemiallisessa muodossa. Yksi näistä valmistuu suolistossa, jos suolistofloora eli bakteeristo on kunnossa. Varmistaakseen K-vitamiinin imeytymisen on hyvä sisällyttää ruokavalioonsa päivittäin kasviöljyjä, piimää tai jogurttia. Kannattaa välttää liikaa sokeria ja jos mahdollista antibiootteja, sillä niillä on tuhoisa vaikutus suolistobakteerien terveydelle ja ne uhkaavat siten myös K-vitamiinin tuotantoa. Maksan huono toiminta saattaa olla syynä K-vitamiinin puutteeseen.
K-vitamiini liitetään yleensä veren hyytymiseen, sillä se on tärkeä ainesosa tähän vaikuttavan aineen, protrombiinin, tuotannossa. On myös todettu, että K-vitamiinilla on osuutensa osteoporoosin ehkäisemisessä. Sisäinen verenvuoto ja ylenpalttinen haavojen ja nenän verenvuoto sekä runsaat kuukautisvuodot saattavat osaksi johtua K-vitamiinin puutteesta.
Parhaat K-vitamiinin lähteet ovat kaaliperheen jäsenet, valkokaali, kurttukaali, kukkakaali, sekä jogurtti, munankeltuainen, kalanmaksaöljy, kasviöljyt ja vihreä tee.
Markkinoilla on olemassa kolmea erilaista K-vitamiinia, synteettistä K1-vitamiinia (phylloquinone), synteettistä K2-vitamiinia MK-4 (menaquinone) sekä luonnollista K2-vitamiinia MK-7 (menaquinone-7) Jarrow-Formulas-MK-7-Vitamin-K2-as-MK-7-90-mcg-120-Softgels . Luonnollista K2-vitamiinia saadaan Natto-nimisestä tuotteesta, joka valmistetaan soijapapuja fermentoimalla. Se on japanilainen perinneruoka ja se on paras K2-vitamiinin lähde. Sen tärkeimmät tehtävät ovat kuljettaa ylimääräinen kalkki pois verisuonista ja kiinnittää se luustoon. Näin se estää sekä osteoporoosia, että sydän- ja verisuonisairauksia. On huomioitavaa, että K1-vitamiinia esiintyy runsaasti lehtivihreissä kasviksissa ja sen päätehtävä on vaikuttaa veren hyytymiseen. (Marevan lääke estää K1-vitamiinin verta hyydyttävää vaikutusta.) K1- ja K2-vitamiineilla on siis täysin eri vaikutukset. Ravinnosta saatavan K2-vitamiinin on lukuisissa tutkimuksissa todettu estävän osteoporoosia sekä sydän ja verisuonisairauksia. Parhaita ravinnosta saatavia K2 lähteitä ovat kananmunan keltuainen, liha ja erityisesti fermentoidut täysrasvaiset juustot. Päivittäinen saantisuositus on 45 µg, jonka saadakseen pitäisi syödä 8 keltuaista tai 4 kg lihaa tai juoda 5 litraa maitoa tai syödä kermajuustoa 60 g päivässä. Natto-ravintolisästä tämä pitoisuus saadaan yhdestä tabletista ja sen pysyvyys ja vaikutus on tutkimuksissa todettu ylivoimaiseksi, verrattuna synteettiseen K2-valmisteeseen.
Life-Extension-Low-Dose-Vitamin-K2-45-mcg-90-Softgels
Jarrow-Formulas-MK-7-Vitamin-K2-as-MK-7-90-mcg-120-Softgels
Superior-Source-Vitamin-K2-100-mcg-60-Microlingual-Instant-Dissolve-Tablets
K2-vitamiini vahvistaa luustoa, se estää mm. lasten kasvukipuja, parantaa hammasrakennetta, nopeuttaa luunmurtumien paranemista, estää ja jopa korjaa osteopeniaa ja osteoporoosia. K2-vitamiinin on myös todettu olevan välttämätön erään proteiinin (MGP) toiminnalle, joka estää pehmytkudosten, kuten verisuonten kalkkeutumista. Näiden vaikutusten lisäksi tutkimuksiss aon käynyt ilmi, että K2:lla on vaikutusta myös Alzheimerin taudissa, monissa syövissä, laskimovaivoissa sekä ihon vanhenemisessa.
Bakteerit tuottavat K2-vitamiinia eli menakinonia ihmisen suolistossa. Sen ravintolähteitä ovat muna, maksa- ja munuaisruoat sekä fermentoidut tuotteet ja kypsytetyt juustot. K2 myös hyydyttää verta ja lisäksi aktivoi luustossa proteiineja, joita tarvitaan luuston mineralisoitumiseen. Uusin tutkimustieto kertoo K2-vitamiinin lisäksi aktivoivan verenkierrossa ns. MGP-proteiinin, joka ehkäisee verisuonten kalkkeutumista. K-vitamiinia varastoituu maksaan vain vähän, joten sen jatkuva saanti on tärkeää. Suolistobakteereja tuhoavat antibiootit, jatkuva ripuli ja sapen vajaatoiminta vähentävät K-vitamiinivarastoja.
Luuston pitäminen lujana on asia, joka meille suomalaisille opetetaan jo pienestä pitäen. Luuston tärkeimpiin rakennusaineisiin kuuluu kalkki, mutta samoin kuin tiilitalon rakentamisessa, myös luuston rakentamiseen tarvitaan "laastia". Yksin kalkki ei riitä, vaan tarvitaan myös vitamiineja. Luuston kuntoa ylläpitäviin vitamiineihin kuuluu tutun D-vitamiinin lisäksi myös K-vitamiini, jonka ansiosta kalsium kiinnittyy luustoon. Se on tärkeä myös veren normaalille hyytymiselle.
K2-vitamiini toimii koentsyyminä eli avustajana useiden proteiinien toiminnassa kehossamme. Yksi näistä proteiineista on osteokalsiini, jonka tehtävänä on kiinnittää kalsiumia luustoon ja hampaisiin. Veren hyytymistä säätelevistä proteiineista puolestaan useampikin on K2-vitamiinista riippuvainen. K2-vitamiinin roolia verisuonten kalkkeutumisen ehkäisyssä tutkitaan myös aktiivisesti.
K-vitamiinin lähteet ja annostus
Luonnollista K-vitamiinia on kahta päätyyppiä. K1-vitamiinia eli fyllokinonia saadaan vihreistä kasviksista (esim. pinaatti, lehtikaali). Se imeytyy melko heikosti, joten isommistakaan määristä ei terveelle ihmiselle ole haittaa. Pääosin elimistö muuttaa K1-vitamiinin K2-muotoon. K2-vitamiinia eli menakinonia puolestaan valmistavat tietyt bakteerit suolistossa, minkä lisäksi sen parhaiten imeytyvää muotoa, menakinoni-7:ää, saadaan joistain juustoista ja hapatetuista maitotuotteista. Japanissa suosittu hapatettu soijavalmiste, natto, on erinomainen menakinoni-7:n lähde, ja myös useimmat ravintolisissä käytetyt K2-vitamiinit on valmistettu nattosta.
K-vitamiinivarastot kuluvat nopeasti
Usein varoitellaan rasvaliukoisten vitamiinien kertymisestä kehoon. K-vitamiinivarastot kuitenkin kuluvat nopeasti, sillä toisin kuin voisi luulla luusto on aineenvaihdunnaltaan hyvin aktiivista kudosta, joka luovuttaa ja vastaanottaa kalsiumia ja muita aineita kaiken aikaa. K-vitamiinille ei Suomessa ole asetettu lainkaan saantisuositusta, eikä sille ole määritelty myöskään turvallisen päiväsaannin ylärajaa. Sopivan päiväsaannin katsotaan olevan normaalitilanteessa noin 1 µg/painokilo/päivä; toisaalta tutkimuksissa parhaat tulokset on saatu noin 200 µg päiväannoksella. K-vitamiinin normaalia saantia voivat häiritä mm. tulehdukselliset suolistosairaudet. K-vitamiinia ei suurina määrinä suositella veren hyytymistä vähentävää varfariinia eli Marevania käyttäville henkilöille, koska K-vitamiini on lääkkeen vastavaikuttaja.
Hyviä K2-vitamiinivalmisteita
Life-Extension-Low-Dose-Vitamin-K2-45-mcg-90-Softgels
Nature-s-Plus-Source-of-Life-Garden-Vitamin-K2-60-Veggie-Caps
Dr-Mercola-Premium-Supplements-Vitamin-K2-30-Capsules
Thorne-Research-Vitamin-K2-30-ml
K2-vitamiini lujittaa luustoa ja hidastaa verisuonten kalkkiutumista
Lähteet:
Life, K-vitamiini on tärkeä luustolle ja verisuonille, LiveLife helmikuu 2016
Pakeman Sinikka, Terveellisen ravinnon aakkoset, 2000, Gummerus
Proviisori Viskari Ansa, K2-vitamiini ja kalsiumparadoksi, TerveysTieto 2/2015, s. 8-9
Ruuti Marja, Terve maksa avain hyvinvointiin, 2015 Mividata Oy
Sukeva-Hakanpää Marjo, Aidot luonnonvitamiinit, Luontaisesti Terve 1/2011, s.14
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti