Cavalier on yksi tunnetuimpia ellei tunnetuin rotu, joka kärsii syringosta.
"Oman cavalier kingcharlesinspanielini pienten ja melko huomaamattomien oireiden takana on lievä syringomyelia (2,5 mm). Koirani kohdalla asiat ovat toistaiseksi sen verran hyvin, että se pärjää ilman lääkitystä. Sekä minä että neurologi uskomme, että edessä on diagnoosista huolimatta vielä monia yhteisiä vuosia edessä."
"Yhden syringodiagnoosin saaneen cavan (oireeton onneksi) omistajana tulen äänestämään jaloillani, kun/jos joskus tulee aika hankkia uusi koira. En todellakaan aio tukea sellaisen "kasvattajan" toimintaa, joka tekee pentuja rahankiilto silmissään käyttäen kuvaamattomia koiria "jalostukseen"."
"Cavalier kingcharlesinspanielin pevisaohjelman tiukentamista kannattaa ajaa. Osa pentueista tulee aina olemaan vain ja ainoastaan pevisasäännöt täyttäviä ja pevisassahan ei ole MITÄÄN vaatimuksia syringomyelian vastustamiseksi."
http://jalostus.cavalieryhdistys.com/pevisa/
"Eiköhän kaikissa roduissa ole "rodunomaiset" sairautensa. Vaikka cava onkin tapetilla syringomyelian vuoksi, niin en esimerkiksi itse ole tavannut vielä ainoatakaan sairastunutta. Tietoa ei siis itsellänikään ole tarpeeksi tuosta sairaudesta ja siksi onkin hyvä, että syringomyeliatapauksista kerrotaan avoimemmin. Silti omien kokemusteni perusteella en rotua vaihtaisi."
"Aika harvassa taitaa täysin terveet koirarodut olla. Syringo varmaan on kuitenkin siksi tapetilla, että se on tosi kivulias ja pahimmillaan aiheuttaa "näyttäviä" oireita. Syringomyeliaan on helppo tarttua."
Neurologi sanoi tyhjentävästi: "Jos haluat varmasti terveen koiran, hanki kissa."
"Voisiko sanoa kuten miehistä, että ei mies vaihtamalla parane. Viat vain muuttuvat."
"Meidän 9-vuotias cavalierimme on ikänsä hinkannut päätään mihin vain, joka päivä, hieronut korviaan jne. Olin aivan varma, että on syringomyelia. Kun kuvautettiin magneettikuvaus (MRI), lääkäri totesi, että ei muista ihan äkkiseltään nähneensä näin tervettä cavan päätä. Ja onnitteli. Että näinkin voi olla."
"Meidän cavapojallamme oli oireina kolme kertaa tullut niin sanottu kehänkierto, joka kesti joka
kerta tunnin pari. Ehdimme koiran kanssa eläinlääkäriin asti. Kyllä se
pani miettimään koirapolon elämää. Koiramme nukkui pois vanhuuttaan 13-vuotiaana."
"Kannattaa lukea koiran kivusta, vaikka googlettamalla. Itse hätkähdin oman syringokoirani kanssa, kun luin kroonisesta kivusta. Oireita oli, vaikken sitä ollut tajunnut."
"Koiranetistähän nuo syringomyelia-tiedot löytyvät, koska ovat julkisia. Hae vaikka 12 kk sisällä kuvatut koirat terveystiedot kohdasta ja valitse asetuksista näytettäviksi syringomyelia. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kuvaustulokseen. SM2 on vähintään 2mm ja se yhdistettynä tutkimattomaan koiraan ei ole työohjeen mukainen hyväksytty yhdistelmä, vaikka toinen vanhempi tutkittu onkin."
https://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveys.aspx?R=136&A=12
"Jokainen asiansa syringomelian suhteen hoitanut kasvattaja ilmoittaa pentuvälityksessä, että kyseinen yhdistelmä on kuvattu ja tulokset myös. Valveutunut pennunostaja osaa tätä jo itsekin kysyä pentua harkitessaan."
"Tiedän, että kaikki syringocavat eivät oireile yhtä voimakkaasti tai oireet ilmenevät eri tavoin, ja eteneminenkin vaihtelee. Omat syringosairaani olen menettänyt alle 3- ja 4-vuotiaina. Naarascavalierini, joka oli cavalieriksi vahva/kovaluonteinen ja vakavimmin oireileva, ei koskaan huutanut kivusta."
"Koiran kivun
tulkinta ei ole helppoa. Se kuitenkin tiedetään, että oireellinen
syringomyelia aiheuttaa hermokipuja ja muita epämukavia tuntemuksia.
Mielestäni on julmaa, jos omistaja ottaa oikeuden päättää, ettei lääkitys ole tarpeen. Toinen asia, johon törmää uutisoinnissakin yhtenään:
syringomyelia ei ole sama asia kuin Chiarin malformaatio eli se tila kun
"aivot ei mahdu päähän"."
"Syringomyeliaa aiheuttaa kallon epämuodostuneisuus eli chiari-like-malformation (CM). Kun pääkallon takaosassa on rakennevika, kallosta tulee liian ahdas aivoille."
"Minusta on julmaa pitää sairasta koiraa lääkkeillä liian pitkään hengissä tai antaa lääkkeitä turhaan. Koiramaailma ylimalkaan on täynnä julmuuksia. Uskon sekä ihmisen että koiran elämässä pitkälti siihen, että oikealla ravinnolla, liikunnalla ja levolla pääsee pitkälle. Me koiraihmiset olemme kovin erilaisia. Yksi lääkitsee heti, toinen odottaa ja seuraa tilannetta, yksi ei huomaa mitään. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Varmaa on se, että jokainen toimii itse parhaaksi katsomallaan tavalla ja se on ihan okei. Oman cavalier kingcharlesinspanielini kohdalla tilanne on se, että ilman kuvausta koira olisi täysin terve. Ja jos olisin yhtään rotua tuntematon, pitäisin oireita normaalin koiran käytöksenä. Voi sanoa, että magneettikuvaus teki terveestä koirasta sairaan."
"Syrinx ei kuulu koiran eikä minkään eläimen selkäydinkanavaan, mutta sen löytyminen kuvauksessa ei vielä tarkoita sitä, että koiralla olisi mitään oireita. Oireellinen on ihan oikeasti oireellinen - oireettomalle ei tietenkään kannata lääkitystä millien löytymisen takia aloittaa."
"Olen sitä mieltä, että on julmaa pitää oireilevaa syringomyeliaa sairastavaa koiraa elossa lääkitykselläkin liian pitkään. Itseäni kaduttaa oman cavalierini liian pitkä kärsimys. Minunkin tarkoitus oli hyvä, kun kaikki mahdollinen tehtiin ja jaoin neuvoja muille siitä lähtien, miten koskestusherkkää sm-sairasta kannattaa harjata, millaisissa vermeissä pystyy ulkoiluttamaan jne."
"Muistaakseni myös kapeammalla syringolla varustetut koirat ovat saattaneet saada todella pahojakin oireita, joten läpimitta ei kerro aina kaikkea, varsinkaan jos ei kuvata koko selkärankaa, vaan ainoastaan niskan alue."
"Ehkä positiivisen syringomyeliakuvaustuloksen jälkeen voisi pohtia lääkekokeilua oireettomallakin koiralla? Kokeilisi tuoko lääkitys huomattavaa muutosta koiran käyttäytymiseen. Jos ei, tietää ettei sitä tarvita, mutta jos tarvitaan, niin tulisi aloitettua riittävän ajoissa. En usko, että lyhytaikaisesta kokeilusta olisi haittaa?"
"ME voimme ostajina vaatia jaloillamme ja äänillämme keneltä ostamme pennun. Tai minkärotuisen koiran ostamme."
"kukaan ei vielä ole osoittanut tutkimustulosta, joka täysin selittäisi oireellisen syringon. Mikä sen laukaisee? Kaksi nolla millistä ei takaa nolla pentuja tai syringo terveyttä, vaan pennut voivat olla mitä vain. Toinen asia mikä näissä keskusteluissa aina mietityttää on se, ettei muista roduista puhuta! Chiari epämuodostumaa löytyy ainakin 32 rodusta. Oireellista syringoa on muun muassa bulldogeissa, kääpiövillakoirissa, chihuahuassa ym. Nämä rotujärjestöt vaan eivät puhu näistä tai tutkituta koiriaan"
"Kun kymmenkunta cockeria kuvattiin risteytysprojektia ajatellen, niiltä valtaosalta löytyi chiari. Yhtään syringomyeliaoireilevaa cockeria en kuitenkaan tiedä."
"Syringomyeliassa on kyseessä moniperintäinen sairaus, joka tekee vastustamisesta vaikeaa.Tämä kai on jo todettu ja yleisestikin tiedossa? Koska mri-kuvaus on ainoa tapa seuloa sm, se lienee myös ainoa tapa seulonnan lisäksi juurikin kerätä myös tietoa."
"Onko löytynyt varmat jalostusohjeet esimerkiksi patellaluksaation, kaihin, ja MVD:n ehkäisyyn? Ei, mutta silmät, polvet ja sydän täytyy silti tutkia ennen jalostuskäyttöä. Jotain hyötyä siitä kaiketi on, vaikkei miltään osin terveitä jälkeläisiä voida taata. Miksi syringomyelian suhteen odotetaan takuuvarmempaa keinoa syringosairaiden vähentämiseksi?"
"En kyllä rehellisesti sanottuna ymmärrä, miksi jotkut kasvattajat eivät kuvaa jalostuksessa käytettävää koiraa. Ei uppoa mitkään "ei tiedetä perinnöllisyysprosentteja tai sitä tai tätä tai onko edes mitään kaavaa koko sairauden esiintymisellä" -selitykset. Se ei ole keneltäkään pois, että jalostuskoira kuvataan."
"Itse cavalierin omistajana kuulen joka kerta eläinlääkäriltä: tietysti tämän rodun kohdalla täytyy vielä miettiä sitä pahinta vaihtoehtoa..."
"Kuusivuotiaista cavalier kingcharlesinspanieleista suurimmilla osalla on sm (syrinx yli 2 mm), noin 3-4 % niistä oireilee, suurimmalla osalla oireilevista on syrinx yli 6 mm. Osa oireilusta voi liittyä syrinxin epäsäännölliseen muotoon/kohtaan missä se sijaitsee. Ei koira ole mielestäni sairas sen takia, että sillä on syrinx. "Sairaus" vaatii mielestäni oireilua. Luin juuri julkaisun, missä tuli ilmi, että myös "aivan terveillä koirilla, 0 millisillä, on välillä käytöstä, jota esiintyy "sairailla", (mm pään hankaamista maahan jne). Keskustelu asioista on hyväksi."
"Magneettikuvaus ei ole cavaliereille pakollista. Se on pelkästään suositus. Siksi jalostukseen käytetään nuoria ja "terveitä" yksilöitä. Toisin sanoen toisella omistajalla omakin koirani voisi olla terve, jos sen magneettikuvaus olisi jätetty väliin."
"Voidaan sanoa kaikilla cavaliereilla olevan chiari. CM2 kuvausarvosta on tullut uusi normaali. Tämä on iso ongelma. Pään muotoon on puututtava nopeasti."
Tärkein syringomyelialle altistava tekijä on Chiari –tyyppinen epämuodostuma.
Kipu on syringomyelian tavallisin havaittava oire.
Useimmat koirat, joilla havaitaan magneettikuvauksessa syringomyelia, ovat oireettomia.
Syringomyeliadiagnoosi voidaan varmistaa vain magneettikuvauksella.
Syringomyelian hoitona on ensisijaisesti tällä hetkellä lääkehoito.
Syringomyelia periytyy monigeenisesti eli useamman kuin yhden geeniparin välityksellä. Sen peritymisaste cavaliereilla on kohtalainen tai jopa korkea.
Tutkimustietoa cavaliereiden syringomyeliasta