maanantai 26. kesäkuuta 2023

Cavalier kingcharlesinspanielin terveys, syringomyeliakeskustelua

 

 

Cavalier on yksi tunnetuimpia ellei tunnetuin rotu, joka kärsii syringosta.  

 

"Syringoa ON MYÖS muilla roduilla. Itse olen kuullut monelta: Ai niin, näillä voi olla se aivosairaus. Ja puhujan omallakin koiralla voi olla sama sairaus! Eli kyse ei ole pelkästään cavaliereista, ongelma on todellakin laajempi."

"Oman cavalier kingcharlesinspanielini pienten ja melko huomaamattomien oireiden takana on lievä syringomyelia (2,5 mm). Koirani kohdalla asiat ovat toistaiseksi sen verran hyvin, että se pärjää ilman lääkitystä. Sekä minä että neurologi uskomme, että edessä on diagnoosista huolimatta vielä monia yhteisiä vuosia edessä."

"Yhden syringodiagnoosin saaneen cavan (oireeton onneksi) omistajana tulen äänestämään jaloillani, kun/jos joskus tulee aika hankkia uusi koira. En todellakaan aio tukea sellaisen "kasvattajan" toimintaa, joka tekee pentuja rahankiilto silmissään käyttäen kuvaamattomia koiria "jalostukseen"."

"Cavalier kingcharlesinspanielin pevisaohjelman tiukentamista kannattaa ajaa. Osa pentueista tulee aina olemaan vain ja ainoastaan pevisasäännöt täyttäviä ja pevisassahan ei ole MITÄÄN vaatimuksia syringomyelian vastustamiseksi."

 

http://jalostus.cavalieryhdistys.com/pevisa/ 

 

"Eiköhän kaikissa roduissa ole "rodunomaiset" sairautensa. Vaikka cava onkin tapetilla syringomyelian vuoksi, niin en esimerkiksi itse ole tavannut vielä ainoatakaan sairastunutta. Tietoa ei siis itsellänikään ole tarpeeksi tuosta sairaudesta ja siksi onkin hyvä, että syringomyeliatapauksista kerrotaan avoimemmin. Silti omien kokemusteni perusteella en rotua vaihtaisi."

"Aika harvassa taitaa täysin terveet koirarodut olla. Syringo varmaan on kuitenkin siksi tapetilla, että se on tosi kivulias ja pahimmillaan aiheuttaa "näyttäviä" oireita. Syringomyeliaan on helppo tarttua."

Neurologi sanoi tyhjentävästi: "Jos haluat varmasti terveen koiran, hanki kissa."

"Voisiko sanoa kuten miehistä, että ei mies vaihtamalla parane. Viat vain muuttuvat."

"Meidän 9-vuotias cavalierimme on ikänsä hinkannut päätään mihin vain, joka päivä, hieronut korviaan jne. Olin aivan varma, että on syringomyelia. Kun kuvautettiin magneettikuvaus (MRI), lääkäri totesi, että ei muista ihan äkkiseltään nähneensä näin tervettä cavan päätä. Ja onnitteli. Että näinkin voi olla."

"Meidän cavapojallamme oli oireina kolme kertaa tullut niin sanottu kehänkierto, joka kesti joka kerta tunnin pari. Ehdimme koiran kanssa eläinlääkäriin asti. Kyllä se pani miettimään koirapolon elämää. Koiramme nukkui pois vanhuuttaan 13-vuotiaana."

"Kannattaa lukea koiran kivusta, vaikka googlettamalla. Itse hätkähdin oman syringokoirani kanssa, kun luin kroonisesta kivusta. Oireita oli, vaikken sitä ollut tajunnut."

"Koiranetistähän nuo syringomyelia-tiedot löytyvät, koska ovat julkisia. Hae vaikka 12 kk sisällä kuvatut koirat terveystiedot kohdasta ja valitse asetuksista näytettäviksi syringomyelia. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kuvaustulokseen. SM2 on vähintään 2mm ja se yhdistettynä tutkimattomaan koiraan ei ole työohjeen mukainen hyväksytty yhdistelmä, vaikka toinen vanhempi tutkittu onkin."

 

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveys.aspx?R=136&A=12 

 

"Jokainen asiansa syringomelian suhteen hoitanut kasvattaja ilmoittaa pentuvälityksessä, että kyseinen yhdistelmä on kuvattu ja tulokset myös. Valveutunut pennunostaja osaa tätä jo itsekin kysyä pentua harkitessaan."

"Tiedän, että kaikki syringocavat eivät oireile yhtä voimakkaasti tai oireet ilmenevät eri tavoin, ja eteneminenkin vaihtelee. Omat syringosairaani olen menettänyt alle 3- ja 4-vuotiaina. Naarascavalierini, joka oli cavalieriksi vahva/kovaluonteinen ja vakavimmin oireileva, ei koskaan huutanut kivusta."

"Koiran kivun tulkinta ei ole helppoa. Se kuitenkin tiedetään, että oireellinen syringomyelia aiheuttaa hermokipuja ja muita epämukavia tuntemuksia. Mielestäni on julmaa, jos omistaja ottaa oikeuden päättää, ettei lääkitys ole tarpeen. Toinen asia, johon törmää uutisoinnissakin yhtenään: syringomyelia ei ole sama asia kuin Chiarin malformaatio eli se tila kun "aivot ei mahdu päähän"."

"Syringomyeliaa aiheuttaa kallon epämuodostuneisuus eli chiari-like-malformation (CM). Kun pääkallon takaosassa on rakennevika, kallosta tulee liian ahdas aivoille."

"Minusta on julmaa pitää sairasta koiraa lääkkeillä liian pitkään hengissä tai antaa lääkkeitä turhaan. Koiramaailma ylimalkaan on täynnä julmuuksia. Uskon sekä ihmisen että koiran elämässä pitkälti siihen, että oikealla ravinnolla, liikunnalla ja levolla pääsee pitkälle. Me koiraihmiset olemme kovin erilaisia. Yksi lääkitsee heti, toinen odottaa ja seuraa tilannetta, yksi ei huomaa mitään. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Varmaa on se, että jokainen toimii itse parhaaksi katsomallaan tavalla ja se on ihan okei. Oman cavalier kingcharlesinspanielini kohdalla tilanne on se, että ilman kuvausta koira olisi täysin terve. Ja jos olisin yhtään rotua tuntematon, pitäisin oireita normaalin koiran käytöksenä. Voi sanoa, että magneettikuvaus teki terveestä koirasta sairaan."

"Syrinx ei kuulu koiran eikä minkään eläimen selkäydinkanavaan, mutta sen löytyminen kuvauksessa ei vielä tarkoita sitä, että koiralla olisi mitään oireita. Oireellinen on ihan oikeasti oireellinen - oireettomalle ei tietenkään kannata lääkitystä millien löytymisen takia aloittaa."

"Olen sitä mieltä, että on julmaa pitää oireilevaa syringomyeliaa sairastavaa koiraa elossa lääkitykselläkin liian pitkään. Itseäni kaduttaa oman cavalierini liian pitkä kärsimys. Minunkin tarkoitus oli hyvä, kun kaikki mahdollinen tehtiin ja jaoin neuvoja muille siitä lähtien, miten koskestusherkkää sm-sairasta kannattaa harjata, millaisissa vermeissä pystyy ulkoiluttamaan jne."

"Muistaakseni myös kapeammalla syringolla varustetut koirat ovat saattaneet saada todella pahojakin oireita, joten läpimitta ei kerro aina kaikkea, varsinkaan jos ei kuvata koko selkärankaa, vaan ainoastaan niskan alue."

"Ehkä positiivisen syringomyeliakuvaustuloksen jälkeen voisi pohtia lääkekokeilua oireettomallakin koiralla? Kokeilisi tuoko lääkitys huomattavaa muutosta koiran käyttäytymiseen. Jos ei, tietää ettei sitä tarvita, mutta jos tarvitaan, niin tulisi aloitettua riittävän ajoissa. En usko, että lyhytaikaisesta kokeilusta olisi haittaa?"

"ME voimme ostajina vaatia jaloillamme ja äänillämme keneltä ostamme pennun. Tai minkärotuisen koiran ostamme."

"kukaan ei vielä ole osoittanut tutkimustulosta, joka täysin selittäisi oireellisen syringon. Mikä sen laukaisee? Kaksi nolla millistä ei takaa nolla pentuja tai syringo terveyttä, vaan pennut voivat olla mitä vain. Toinen asia mikä näissä keskusteluissa aina mietityttää on se, ettei muista roduista puhuta! Chiari epämuodostumaa löytyy ainakin 32 rodusta. Oireellista syringoa on muun muassa bulldogeissa, kääpiövillakoirissa, chihuahuassa ym. Nämä rotujärjestöt vaan eivät puhu näistä tai tutkituta koiriaan"

"Kun kymmenkunta cockeria kuvattiin risteytysprojektia ajatellen, niiltä valtaosalta löytyi chiari. Yhtään syringomyeliaoireilevaa cockeria en kuitenkaan tiedä."

"Syringomyeliassa on kyseessä moniperintäinen sairaus, joka tekee vastustamisesta vaikeaa.Tämä kai on jo todettu ja yleisestikin tiedossa? Koska mri-kuvaus on ainoa tapa seuloa sm, se lienee myös ainoa tapa seulonnan lisäksi juurikin kerätä myös tietoa."

"Onko löytynyt varmat jalostusohjeet esimerkiksi patellaluksaation, kaihin, ja MVD:n ehkäisyyn? Ei, mutta silmät, polvet ja sydän täytyy silti tutkia ennen jalostuskäyttöä. Jotain hyötyä siitä kaiketi on, vaikkei miltään osin terveitä jälkeläisiä voida taata. Miksi syringomyelian suhteen odotetaan takuuvarmempaa keinoa syringosairaiden vähentämiseksi?"

"En kyllä rehellisesti sanottuna ymmärrä, miksi jotkut kasvattajat eivät kuvaa jalostuksessa käytettävää koiraa. Ei uppoa mitkään "ei tiedetä perinnöllisyysprosentteja tai sitä tai tätä tai onko edes mitään kaavaa koko sairauden esiintymisellä" -selitykset. Se ei ole keneltäkään pois, että jalostuskoira kuvataan."

"Itse cavalierin omistajana kuulen joka kerta eläinlääkäriltä: tietysti tämän rodun kohdalla täytyy vielä miettiä sitä pahinta vaihtoehtoa..."

"Kuusivuotiaista cavalier kingcharlesinspanieleista suurimmilla osalla on sm (syrinx yli 2 mm), noin 3-4 % niistä oireilee, suurimmalla osalla oireilevista on syrinx yli 6 mm. Osa oireilusta voi liittyä syrinxin epäsäännölliseen muotoon/kohtaan missä se sijaitsee. Ei koira ole mielestäni sairas sen takia, että sillä on syrinx. "Sairaus" vaatii mielestäni oireilua. Luin juuri julkaisun, missä tuli ilmi, että myös "aivan terveillä koirilla, 0 millisillä, on välillä käytöstä, jota esiintyy "sairailla", (mm pään hankaamista maahan jne). Keskustelu asioista on hyväksi."

"Magneettikuvaus ei ole cavaliereille pakollista. Se on pelkästään suositus. Siksi jalostukseen käytetään nuoria ja "terveitä" yksilöitä. Toisin sanoen toisella omistajalla omakin koirani voisi olla terve, jos sen magneettikuvaus olisi jätetty väliin."

"Voidaan sanoa kaikilla cavaliereilla olevan chiari. CM2 kuvausarvosta on tullut uusi normaali. Tämä on iso ongelma. Pään muotoon on puututtava nopeasti."

 

Tärkein syringomyelialle altistava tekijä on Chiari –tyyppinen epämuodostuma.

Kipu on syringomyelian tavallisin havaittava oire.

Useimmat koirat, joilla havaitaan magneettikuvauksessa syringomyelia, ovat oireettomia.

Syringomyeliadiagnoosi voidaan varmistaa vain magneettikuvauksella.

Syringomyelian hoitona on ensisijaisesti tällä hetkellä lääkehoito.

Syringomyelia periytyy monigeenisesti eli useamman kuin yhden geeniparin välityksellä. Sen peritymisaste cavaliereilla on kohtalainen tai jopa korkea.

 

https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnolliset-sairaudet-ja-koiran-hyvinvointi/chiari-tyyppinen-epamuodostuma-ja-syringomyelia 

 

Chiari-tyyppinen epämuodostuma ja syringomyelia muilla roduilla kuin cavalier kingcharlesinspanieleilla 

   

Tutkimustietoa cavaliereiden syringomyeliasta

         

Rotukoirien jalostus näillä mennään osa 1              

torstai 22. kesäkuuta 2023

Töhnää uroskoiran pippelistä

"Mitä tehdä, jos koiran siittimestä valuu jatkuvasti vaaleaa tai kellanvihertävää töhnää?"

"Huomasimme, että kahdeksan kuukauden ikäisellä uroskoirallamme oli mahakarvat kuivuneessa töhnässä. Ensimmäiseksi ajattelimme, että töhnä on pissaa (koira tekee asiansa edelleen kyykäten), mutta sitten huomasimme, että siittimen kärjestä tulee töhnää. Lääkäri suositteli silloin huuhtelemaan suunnilleen kerran viikossa betadinella/esinahan huuhteluliuoksella ja pesemään mahanalustan useammin. Näin teimme, mutta vaiva ei juurikaan helpottanut.

Kuukauden putsailtuamme pippeliä saamatta helpotusta töhnäasiaan  menimme uudestaan eläinlääkärille. Koiran virtsanäytteessä oli tulehdusta, mutta ei virtsakiviä. Koira sai antibioottikuurin ja rakon puhdistumista edistäviä lääkkeitä, ja jatkoimme myös mahanalustan puhdistelua. Kuurin jälkeen ongelma helpotti ehkä hieman, mutta ei poistunut. Nyt pari viikkoa lääkekuurin jälkeen sama meno jatkuu. Koira itse ei tunnu töhnästä häiriintyvän, mitä nyt aamulla ja joskus päiväseltään nuolee aluetta enemmän.
Onko tämä normaalia uroksen elämää, että kärki on märkänä milloin mistäkin vai pitääkö huolestua? Ei varmaan järkeä syöttää koiralle antibiootteja, jos niistä ei tunnu hyötyä olevan? Voiko alue ärtyä jatkuvasta betadinella/huuhteluaineella huuhtelusta?"
 

 VASTAUKSIA, KOKEMUKSIA, MIETINTÄÄ

 

"Meillä täysin samaa, tulee ja menee itsestään ohi. Välillä joutuu huuhtelemaan betadinella. Koiramme on vähän yli vuoden."  

"Aivan normaalia uroksen toimintaa. Itselläni samankaltainen kuusivuotias tapaus. "Pallivahaa" löytyy lattialta, sohvalta, sängystä, seinistä, peileistä ja jopa telkkarin ruudusta. Huuhtelu laimennetulla betadinella kerran viikossa auttaa pahimpaan töhnään."
 
"Pippelistä tuleva kellertävä erite liittyy useimmiten esinahan ärsytys- tai tulehdustilaan. Erite on normaalia kastroimattomilla uroskoirilla, mutta joskus uros alkaa eritteen takia nuolla pippeliään ja esinahka ärtyy. Esinahkaa voidaan huuhdella sisäpuolelta apteekista saatavilla huuhteluaineilla ruiskun tai ohuen letkun avulla. Mikäli esinahka turpoaa, tulee kovin kipeäksi ja/tai punaiseksi tai tulee muita tulehduksen oireita, on syytä varata aika eläinlääkäriltä."
 
"Meidän koiralla oli täysin sama ongelma. Monta kertaa kävimme eläinlääkärissä, josko olisi tulehdusta jne. Aina vain sanottiin, että kaikki on kunnossa. Putsaaminen auttoi vain hyvin hetkellisesti. Meillä oli aina myös sohvat, sängyt ja lattiat täynnä pieniä keltaisia kuivuneita tahroja. Koiramme kävi kastraatiossa kuukausi sitten ja töhnääminen loppui samantien. Monesti eläinlääkäri sanoi, että kastraatio auttaa, mutta ei viitsitty yksinään tuon takia viedä, lopulta veimme muista syistä. Kivana plussana toki, ettei tarvitse olla koko ajan pesemässä tekstiilejä ja moppaamassa lattioita."
 
"Kerran viikossa, jos pesee todella laimennetulla betadinella, saattaa auttaa pahimpaan tönäämiseen. Lisäksi yrittää pitää niin, että koira ei koko ajan itse nuolisi siitintään. Meillä ainakin se pahensi entisestään vaivaa."
 
"Meidänkin kaksivuotias uroskoiramme tiputtelee lattialle semmoista keltaista töhnää ja vehkeenpää semmoisessa koko ajan."
 
"Meillä on kolme urosta ja jokainen tiputtelee mälliä yhtä lailla. Välillä saa seiniltä ja valkoiselta sohvalta niitä puhdistella." 
 
"Meillä töhnii uroskoiran pippeli varsinkin silloin, jos hän on lenkillä löytänyt hyviä tuoksuja. Töhnä tulee ja menee. Ihan normaalia sanoi eläinlääkäri, kun kävimme perusrokotukset ottamassa koiralle ja oli silloinkin töhnää."
 
"Kannattaa kyllä huuhdella vain keittosuolaliuoksella eikä aina betadinella. Kun välillä käyttää betadinea, niin sen täytyy olla todella laimeata, ihan vaalean kellertävää."
 
"Meillä on ollut käytössä esinahan huuhteluliuos (ihan tuolla nimellä apteekissa) eikä betadine."
 
"Kokeilin itse koiralleni Maxim merkkistä esinahan puhdistusainetta ja totesin, ettei se auta. Todella laimean teen värinen käden lämpöiseen veteen sekoitettu betadinevesi on ollut paras pahimpina kausina. Kolmesti toistan puhdistuksen päivittäin pari kolme päivää. Yleensä tämä on auttanut ja töhnät ovat taas hetken poissa. Mutta kaikkeen tottuu, myös töhnään seinissä."    
 
 
Tietojen oikeelisuudesta ei ole takeita. Koiraihmisten kokemusten pohjalta kirjoitettu. 
  
 

 

tiistai 20. kesäkuuta 2023

Havannankoiran turkin pitäminen lyhyenä

"Kokemuksia, jos pitää Havannan turkin lyhyehkönä, voiko iho silloin palaa herkästi ja onko talvella oltava aina lämmintä yllä?"

 

"Me on alettu leikkaamaan itse havannan turkki saksilla lyhyeksi. Koira ei vain tykkää hoitotoimenpiteistä tai harjaamisesta. Turkki on jotenkin niin tiivis ihosta lähtien, ettei iho näy läpi. Suosittelen, että opettelee itse leikkaamaan. Trimmaaja vetää helposti havannankoiran turkin liian lyhyeksi koneella."

"Jos havannankoiran turkki on päässyt huopaantumaan siten, ettei iho näy, pitäisi se "huopalaatta" ajaa koneella pois ihan ihosta asti ja sitten turkin kasvaessa huolehtia, ettei turkki pääse enää takkuuntumaan. Huopaantunut turkki on koiralle kivulias ja altistaa iho-oireille. Silloin ei auta, jos karvaa leikkelee vain latvoista."

"Oman kokemukseni mukaan viima on pahempi kuin itse pakkanen. Jos siis tuulee kovasti, niin takki päälle havannakoiruudelle talvikaudella. Tietysti, kun asteet alkavat mennä miinukselle, niin tarvitsee takkia muutenkin. Havannankoirat viihtyvät muutoin oikein hyvin lyhyessä turkissa. Saavat juosta vapaasti ilman, että risut takertuvat turkkiin ja välttyy jatkuvalta kampausoperaatiolta. Lyhyttäkin turkkia tosin pitää hoitaa kampaamalla ja pesen koirat suhteellisen usein, mutta se on nopea homma lyhytturkkisten havojen kanssa."

"Meidän havapoikien turkit on aina pidetty lyhyenä. Lyhyt turkki on helppohoitoinen, kun ulkoillaan ja retkeillään paljon. Asumme Lapissa. Meidän havannankoirien iho ei ole palanut koskaan. Keväthangilla masu selvästi ruskettuu, muttei pala. Talvikuukausina annamme turkin kasvaa pidemmäksi ja kovilla pakkasilla käytämme koirilla takkeja ja joskus tossuja. Talvikaudella turkki vaatii harjausta ja huopapallojen poistoa. Kevättalvella ilmojen lämmetessä turkin trimmaus lyhyemmäksi. Selvästi pojatkin virkistyvät saadessaan lyhyemmän turkin. Mieliala muuttuu keväisen leikkisäksi trimmin myötä. Trimmaamme havat itse."

"Meidän havannan iho ei ole palanut koskaan. Tosin koiramme ei tykkää olla auringossa. Talvella tassut tarvitsevat suojaa ja tosi pakkasilla havannamme vain piipahtaa ulkona."

"Meillä havannankoira ei piittaa auringosta, vaan etsii aina varjopaikan. Koirallamme on haalari päällä vain kovalla kylmyydellä. Havamme ei tykkää vaatetuksesta, mutta ei ole niin  paljon sitä tarvinnutkaan. Toki varmaan riippuu myös siitä kuinka innokas lenkkeilijä  koira on. Havannankoiran turkki on helpompi hoitaa lyhyenä. Jos turkki pääsee pitkäksi, raahaa koira kaikki kepit ja havut sisälle karvoissaan, ja turkki huopaantuu helposti. Pitkä turkki vaatisi niin tiheää hoitoa, eikä koiramme pidä siitä ollenkaan, joten mitäpä turhia nähdä vaivaa. Koira tulee pää roikkuen kammattavaksi nytkin lyhyellä turkilla."

"Meillä havannojen turkit on pidetty aina lyhyenä. Iho ei ole palanut, mutteivät kyllä suorassa auringossa viihdykään. Talvella eivät kylmällä ja tuulisella edes halua olla ulkona kuin pakollisen, mutta joutuessaan laitetaan takit päälle."

"Ihan lyhyeksi havannankoiran turkkia ei kannata vetää. Karva suojaa auringolta ja kuumuudelta, sänki taas aiheuttaa kutinaa. Häntäkarvat jättäisin, samoin korviin ja päähän muutenkin."

"Periaatteessahan havannan pitkä karva on äärettömän kaunis, ja selkäkarvojen kanssa vielä pärjääkin, mutta valjaiden alueella ja jaloissa takkujen setviminen on niin loputon työmaa, että siltä haluan armahduksen."

"Meillä tuli havaan vauhtia lisää, kun turkki leikattiin. Riehuminen ja leikkiminen ovat päivän sanoja. Selvästi koira on itsekin tyytyväisempi. Karva kasvaa takaisin vauhdilla. Aiemmin pesu ja kuivaus vei 1,5 h, nyt selvisimme vartissa."

"Havamme käy parin, kolmen kuukauden välein trimmissä."

"Ostin havannan turkin hoitoon oman koneen. Olen nyt kolme vuotta ajellut turkin koneella, ja nykyään koko turkin ajoon kuluukin vain noin 20 minuuttia. Ajelusta on tullut rutiini myös koiralle. Olemme molemmat kokeneet tämän helpommaksi kuin trimmaajalla käynti. Turkin voi ajaa koska vain, eikä koiran tarvitse jännittää uutta paikkaa tai uutta tilannetta."

 

Edellä kyseessä on andis-pro-animal-ebc trimmauskone 


"Suosittelen havan trimmaamiseen trimmauskonetta johdolla, koska vain sellaisessa riittää teho, ainakin meillä. Istun lattialla ja trimmaan osan kerrallaan; selkä, vatsa, pää, pylly, tassut. Joka välissä on pikku tauko ja herkkuja, ja imuri. Koska olet lattialla, niin ei ole putoamisen vaaraa, vaikka olisi vähän vilkkaampikin havanna. Oma koirani oppi pysymään paikoillaan, kun tietää, että kohta tulee tauko ja palkka."

"Meidän havannamme on aivan hämillään trimmauksen jälkeen. Mitä lyhyempi turkista tulee sen suurempi identiteettikriisi. Nyt on onnistuttu löytämään sopiva turkin pituus, joka tukee koiramme persoonaa eikä aiheuta kriisejä."

"Havannankoiralla meinaavat  kainalot, rinta ja masun alue takkuuntua niin, että omistaja eikä koirakaan nauti, kun niitä yrittää kammata auki."

"Havamme ei tykkää mistään hoitotoimenpiteistä. Siksi pesen hänet aina itse juuri ennen trimmausta. Pelkkä koneella ajelu kestää alle tunnin ja sen hän sietää. Koirani riehuu trimmin jälkeen kotona iloisena, kun on kevyt olo. Ennen trimmaajalle menoa kannattaa miettiä omia toiveita valmiiksi: parran pituus, korvien pituus, häntä jne."

"Minä olen vain napsinut havan turkin saksilla lyhyeksi pari kertaa vuodessa. Koira tykkää, kun ei ole kuuma."

"Meillä on joskus mennyt havannan trimmi pyllystä liian lyhyeksi. Se oli hankalaa, kun se alkoi vaivaamaan esim. ruokaillessa ja syönnistä ei meinannut tulla mitään, kun koira säntäili puremaan takalistoa vähän väliä. Pari viikkoa vaivaa kesti."

"Havannankoiran on kyllä mukavampi olla lyhyellä turkilla kuumilla ilmoilla."

 

"Te, jotka pidätte havannankoiraa lyhyessä turkissa ja trimmailette itse, millä terällä (kammalla) ajatte?"

 

"Minulla on havannan trimmaamiseen Moser Rex 1230 ja siihen metalliset kammat. Tilasin koneen Peten Koiratarvikkeesta, mutta sitä saa monesta muustakin paikasta. Kone ajaa asiansa erinomaisesti. Metallikammat on tilattava erikseen. Koneen mukana tulee muovikammat, mutta en ole niitä käyttänyt. Ne tuntuvat vähän teräväreunaisilta ja kaipaisivat ehkä vähän viimeistelyä esim. hiekkapaperilla / kynsiviilalla.

"Terävälilläkin on suuri merkitys siinä, miten leikkaa karvaa. Kun on tarpeeksi suuret välit terien välissä, niin villainen karva menee väleihin. Tylsällä terällä karva vain takkuaa."

"Viimeksi leikkasin havamme turkin 6 mm kammalla. Turkista ei tullut liian lyhyt. Elokuussa voi ajaa vielä kerran sillä ennen syksyä. Talvemmalla leikkaan 9 mm tai 12 mm kammalla hiukan keleistä riippuen."

"Alkukesästä trimmaan ihan lyhyeksi. Elokuussa saksin kelien mukaan ja talveksi annan turkin kasvaa. Näin havannankoiralla on hyvä olla ja saa uida sen minkä tykkää, kun kuivuu nopeasti. Myös punkit näkyvät helposti kesällä."

"Käytän havannankoiran kesäturkkiin usein 6-8 mm kampaa ja terässä tämän lisäksi +1-1,5 mm ja tassuissa/jaloissa käytän 4 mm kampaa. Mielestäni näillä pituuksilla saa siistin kesäturkin. Kuonon muokkauksessa saatan käyttää hieman pidempää kampaa+saksia, jotta saa viimeisteltyä hyvin.
Talvisin kamman pituus taitaa olla 12 mm ja leikkausväli harvemmin."
 
 
"Meillä havannat trimmataan seuraavanlaisella setillä: 4f kroppaan, 5f tai 7f vatsan alus, nivuset. Saksilla viimeistellään jalat, pää, korvat ja häntä, antura välit 30 ja silmien väli 10. Koneena meillä on Wahl."
 
"Minulla on koneessa terät 7 mm ja 10 mm. Lyhyt turkista tulee, mutta ei tarvitse koko ajan ajella. Ehkä kaipaisin seiskasta vielä pari milliä pidempää vaihtoehtoa, mutta koneeseeni ei myydä vaihtoteriä, vain nämä kaksi terää, mitkä tulivat mukana. Toki kammoilla terän kanssa saa pidemmänkin turkin."
 
"Minulla on 10 mm terä, millä pääsääntöisesti ajelen ja havannan turkki kasvaa niin nopeasti, etten muuta terää ole edes ajatellut."  
    

 

Tietojen oikeellisuudesta ei ole takeita. Halusin kuitenkin saada talteen koiraihmisten hyödyllisiä kokemuksia.

 

           

       

sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Syökö koirasi ulosteita

  

Täsmätuote koirille, jotka syövät ulosteita

 

 Koprofagia

 

 Koiraihmisten ajatuksia, kokemuksia, kysymyksiä aiheesta



"Koirat rakastavat hevosenpaskaa. En ole tavannut koiraa, joka ei rakastaisi."

 

"En tiedä yhtään labbista, joka ei söisi kakkaa. Samoin monet muutkin lintukoirat syövät kakkaa omistajiensa mukaan mielellään. Itselläni ei yksikään koira ole koskaan syönyt. Minulla on ollut shelttejä ja sakemanneja."

 

"Täällä kakkanisti. Jos joku tietää keinon millä p..syönnin saa loppumaan, kertokoon. Ei ilmeisesti millään."

 

"Oma (aina raakaruokittu), kohta 8-vuotias rhodesiankoira syö paskaa aina, kun ne on oikein jäätyneitä."

 

"En pidä normaalina,että koirani syö muiden koirien jätöksiä,vaan siihen on jokin syy."

 

"Meillä koira syö paskaa vain talvella, ei omia eikä omasta pihasta. Söi sitä pelkällä nappulalla, 50/50 ja edelleen pelkällä raa'alla. Se, että paskansyönti auttaa nopeuttamaan ruuansulatusta voi pitää paikkansa. Paska tulee nopeasti joko ylä- tai alapäästä myös ulos. Koira ei ole enää nuori, vaan 8-vuotta vanha. Koira saa B-vitamiinilisää ja syö kakkaa edelleen. Ananas auttaa vain, jos syö oman lauman kakkaa, muuttamalla kakan pahan makuiseksi, ei siis varsinaista apua ongelmaan."

 

"Meidän koirat eivät syö lehmän tai lampaan paskaa...niissä vaan kieritään."

 

"Kaikista hauskinta on samoilla puhtaassa luonnossa kaukana ihmisistä ja koira löytää sen ainoan motokuskin paskan, jota ei ole edes peitetty. Ja sen jälkeen se koira tarvii saada autoon kotimatkaksi ja ulkona ja autossa on hellettä se 30 astetta. Jep. Aina. Joka. Helvetin. Kerta."

 

"Eikös se ole pennuilla normaalia, että ne syö omaa kakkaansa, kun hakevat suolensa bakteeritasapainoa? Mutta aikuisilla koirilla ei normaalia."

 

"Molemmat koirani syövät jäniksen ja peuran papanat."

 

"Paskansyönti saattaa olla ihan hauska tapa. Normaalia? No tiedä siitä, mutta tapa. Ilman isompaa puutosta tai vikaa korvien seudulla."

 

"Minunkin koirani ovat syöneet peuran, jäniksen ym. kakkoja. Kuitenkin, jos aikuinen koira syö jatkuvasti muiden koirien paskaa,en kyllä itse pidä sitä normaalina."

 

"Minä silloin kasarilla, kun koirani veti paskaa naamaansa, kysyin rokotuskäynnin yhteydessä eläinlääkäri Haran Erkiltä mitätehäjakuoleekosejaonkosilläpuutosjahuikauheetapitääköyhtyäjoukkohysteriaan. Haran Erkki sanoi vaan hymyillen: "Se on vaan huono tapa. Koulutus voi vähentää paskansyöntiä. Toisen koiran paskan syönti on ällöttävää, muttei vaarallista, kun loishäädöt on kunnossa. Ja hevosenpaskahan on terveellistä." Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen "Ai?" kun yks sun toinen oli antanu vaikka mitä diagnooseja, joita epäilin."

 

"Tuttuni kertoi eläinlääkärin pitävän koiran hevosenlannan syöntiä ihan hyvänä asiana."

 

 "Minun paskansyöjäkoirani söi sitä ihan riippumatta siitä söikö raakaa, nappulaa vai koirapuuroa, saiko b-vitamiinilisää (tai muita lisiä), saiko ananasta vai ei.. pääosin söi hyvin lihapohjaisesti, joten hiilarien liikamääristä tuskin oli kyse. Suhtautui jätöksiin kuin ruokaan, joskaan kaikki pökäleet eivät kelvanneet - villi veikkaukseni on, että markettimuonalla ruokittujen naapuruston koirien jätökset eivät kelvanneet, mutta osasta oli sitä mieltä, että ruokaa ja kelpasi uudelleen kierrätykseen vielä. Suoliston epäbalanssiakaan en osaa epäillä koska samainen eläin oli myös minun rautamahaisin elikkoni, jolla meni maha sekaisin lähinnä jostain löytämästään spurgunpaskasta, mutta ruuan suhteen se oli sulatusuuni ja jätemylly."

 

"Minulla on pian 12-vuotias koira, joka on AINA syönyt omat ja joskus muidenkin paskat. Olen kokeillut vaikka mitä. Vatsa hyvässä kunnossa. Ei ripuleita, ei oksentele. En tiedä, ehkä se on joku opittu tapa, mitään haittaa siitä nyt ei ole, paitsi että on vitun grous."

 

"Whippeteille voisi lisätä paskansyönnin rotumääritelmään ominaisuudeksi."

 

"Markettihöttökakat saattavat siksi olla niin hyviä, että niissä on vielä jotain sulamatonta jäljellä. Siksi puput syö omaansa, kerralla ei ehdi hyödyntää. Joku naudan maha lisännee myös paskan maistuvuutta."

 

"Ei tiedetä miksi koirat koprofagiaa harrastavat ja osa syö vain siksi, että se sattuu olemaan sillä hetkellä hyvä idea."

 

"Lihapohjaisella ruokinnalla ilman hiilareita on myös koprofagiaa. Barffaavilla se on huomattavan yleistä myös."

 

"Meillä kakansyönti ei ole levinnyt kuin kulovalkea koirien kesken. Viiden koiran laumassa sitä syö vain yksi. Ei ole kyllästynyt. Syönyt sitä yli kahdeksan vuotta."

 
"Rasva ja proteiini ovat epätasapainossa. Tämä on minulle uusi teoria, enkä vielä tiedä mitä mieltä olen huomenna tai ensi viikolla. Mutta omien koprofagiakoirien myötä alan tulla vakuuttuneeksi siitä, että kun rasva on liian korkea, tai oikeammin ehkä proteiini on liian matala, niin ulosteiden syömisen riski lisääntyy korkeamman tarpeen koirilla."
         

 Tietojen oikeellisuudesta ei ole mitään takeita.

keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Kokemuksia koiran Frontect punkkiliuoksesta

 

"Kokeeksi laitoin koirille, ihan ok. Tosiaan samantyylinen kuin moni muu punkkiliuos, tässä fiproniili+permetriini. Valmistajan mukaan olisi lipofiilisempi kuin muut eli kestänee vettä/pesua aiemmin/paremmin."

"Koirani sai kutinaa hännän tyven alueelle laitettuun Frontect kohtaan. Lapojen väliseen kohtaan laitettu Frontect-paikallisvaleluliuos ei tunnu vaivaavan samalla lailla ollenkaan. Koira alkoi reagoimaan aika nopeasti luoksen laiton jälkeen ja neljä-viisi päivää laitosta vaivasi jonkin verran. Ei onneksi mitenkään äärettömän paljon ja iho pysyi ihan kunnossa. Exspot-paikallisvaleluliuos ei ole aiheuttanut vastaavanlaista reaktiota koiralle. Koira painaa 29,5 kg ja sai Frontect 20-40 kiloiselle tarkoitetun neljän millin spot-on annoksen." 

"Frontect punkkiaine tuntuu karkottavan hyvin hyttyset. Käväisevät koirassa ja lähtevät pois. Myöskään punkkeja ei ole näkynyt."

"Havannankoirallamme on käytössä Frontect-liuos. Se on toiminut hyvin. Koiralla ei ole ollut punkin punkkia, vaikka asumme alueella, jossa niitä riittää."



 

 

maanantai 12. kesäkuuta 2023

Kokemuksia kennelyskän oireiden vakavuudesta

 

KYSYMYS

"Ennustaako perheen ensimmäisenä sairastuneen koiran kennelyskätapauksen oireiden vakavuus sitä millaisena toiset perheen koirat sairastavat taudin? Toisella koirallani on juuri ollut vakavat oireet ja antibioottikuurit loppuvat huomenna ja koira on toipunut ok kuntoon. Toinen aloitti yskimään tänään illalla. Ensimmäinen koira meni alle vuorokaudessa sairaalakuntoon yskän alkamisesta, joten huolettaa. Ensimmäisenä kennelyskään sairastunut koira on nuorempi ja hullumpi leikattu uros vajaa neljä vuotta vanha ja tämä toinen koira kohta 8-vuotta vanha narttu. Molemmat koirat ovat erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa, kun juoksevat yhdessä usein täysiä. Onko iällä merkitystä oireisiin?"

 

VASTAUKSIA JA KOKEMUKSIA

 

"Ei voi ennustaa. Tulee millaisena tulee, jos tulee."

 

"Lähinnä mietin tässä sitä, että jos yhdellä koiralla on rajut oireet, niin tarkoittaako se sitä, että taudin aiheuttaja on joku astetta ärhäkämpi vai onko se vaan sitten yksilöstä kiinni millaisena kennelyskän sairastaa. Näin vähän elättelen toiveita, ettei tarvitsisi mennä samalla kaavalla uudestaan, koska oma jaksaminen tässä ollut "hiukan" koetuksella. Ei kai se auta kuin antaa ajan näyttää, millainen tauti toiselle koiralle tulee. Lähinnä mietin uskallanko olla huomenna pois kotoa yhtään, kun tuo toinen meni niin järkyttävän nopeasti huonoon kuntoon yskän alkamisesta."

 

"Viime syksynä nuorempi koirani sairasti kennelyskän lievänä, vanhemmalle koiralle tuli kovempi tauti kuumeen kera."

"Ei, minulla nuorin koira haki kennelyskän ja tartutti muihin. Nuorin koirista sairasti kovimman taudin, keskimmäinen yski muutamia kertoja ja vanhin ei oireillut ollenkaan."

"Hyvin yksilöllistä millaisia oireita kennelyskä aiheuttaa, vai haiheuttaako mitään. Siksi koko lauma on karanteenissa harrastuksista, jotta oireettomat eivät levitä tautia eteenpäin."

"Ei. Viime syksynä alle 1-vuotias koirani sairastui ensin ja sairasti kennelyskän lievimpänä, sitten sairastui vanhin 7-vuotias ja hänellä tauti meni alle vuorokaudessa keuhkoihin ja tosi vakavana keuhkokuumeena sairasti, onneksi koira selvisi siitä. Samalla näiden lisäksi 4-vuotias ja 2-vuotias koira sairastivat taudin lievänä ja oireet alkoivat viimeisinä."

"Ei. Kennelyskä on kyllä häijy. Koiralla voi olla raju yskä, mutta yleisvointi voi pysyä silti hyvänä eikä mitään hätää ole. Joillain koirilla taas yskä voi olla tosi lievä, lähes olematon ja silti koira voi mennä todella nopeasti tosi huonoon kuntoon."

"Taannoin yksi koiristani sairasti kennelyskän pahana, toinen vähän lievempänä/toipui nopeammin ja kolmas ei saanut sitä lainkaan, vaikka lauma yhdessä eleli."

"10 vuotta sitten, silloin nuorin koirani sai kennelyskän (lievä) ja siitä keuhkokuumeen, joutui teholle, mutta selvisi onneksi, vaikka tilanne hurja olikin. Silloin minulla oli 4 koiraa, 2 nuorta ja 2 vanhaa. Nuorilla koirilla kennelyskärokotteet olivat voimassa, vanhemmilla taas eivät. Myös toinen nuorempi sairastui ja jouduttiin  käymään eläinlääkärissä, tauti meni kuitenkin antibioottikuurilla ja levolla ohi.
Kaksi vanhempaa koiraa eivät saaneet yhtään mitään oireita."
 
"Ei, minulla sairasti viimeksi molemmat koirat kennelyskän ja nuoremmalla oli pahemmat oireet. Kumpikaan ei tosin joutunut eläinlääkäriin, ihan kotihoidolla sain koirat kuntoon."
 
 
KYSYMYS
 
"Voiko kennelyskä tulla rokotuksista huolimatta?"
 
 
VASTAUKSIA JA KOKEMUKSIA
 
 
"Meidän koirille tuli kennelyskä, vaikka oli rokotteet voimassa. Vastaava rokote kuin ihmisen influenssa, ei anna sataprosenttista suojaa."
 
"Edellisellä koirallani oli kennelyskä, vaikka koira oli rokotettu."
 
"Olen kuullut, että erityisesti tuon ns. nelosrokotteen mukana tulevan kennelyskärokotteen teho on heikko."
 
"Paras suoja kennelyskään on nenäsuihkeena annettu, rokote olisi tehottomampi; oli se sitten omanaan tai nelosen kanssa annettuna."
 
"Kennelyskä voi tulla, vaikka koira on rokotettu ja voi tulla pahanakin, vaikka rokotettu. Juuri aamulenkillä törmäsin yhteen, jolla antibioottikuuri vähän pahempioireiseen kennelyskään ja oli rokotteen saanut koiruus."
 
"Pentukoirani sai rokotuksesta kennelyskän ja oli erittäin heikossa kunnossa. Kuumetta 40 ja nenästä puski paksua keltaista räkää. Hakkaava limainen yskä oli ensioire. Antibiooteilla tokeni siitä viikossa. Sen verran kipeä oli ja makasi velttona kolme vuorokautta, että luulin, ettei selviä siitä."
 
"Kennelyskä on sama kuin ihmisten influenssa. Rokottaminen suojaa vain tiettyjä viruskantoja vastaan ja kannat muuttuvat jatkuvasti. Lisäksi kennelyskästä puhuttaessa tarkoitetaan myös samanlaista nuhakuumetta kuin mitä ihmisillä on, eli kennelyskä on melkolailla vain yleisnimitys koirien köhätaudeille. Paljon lepoa ja oireenmukaista hoitoa. Jos on limainen yskä, kannattaa käyttää lääkärillä hakemassa tropit, sillä koirilla lima jää helposti keuhkoihin ja aiheuttaa näin keuhkokuumetta. Ja oireiden poistuttuakin mieluiten rauhallista eloa viikko pari."
 
"Höyryhengitystä kannattaa kokeilla kennelyskään, jotta lima irtoaisi! Kylppäriin ja ensimmäisenä ilman koiraa suihkutetaan kuumaa vettä ja sitten koira sinne!"
 
"Bisolvon auttaa myös.Tekee siis limasta ohuempaa/juoksevampaa, jolloin lima tulee ulos pienemmällä vaivalla."
 
"Meillä oli whippetillä kennelyskä jouluna, vaikka oli saanut pentuna kaikki rokotteet. Pari viikkoa lepoa ja meni ohi sillä. On saanut nyt vielä vuoden ikäisenä nelosrokotteen. Tulevaisuudessa en aio rokottaa kennelyskää vastaan, yhtä turha kun ihmisten influenssarokote. Jos on perusterve koira, niin ei kennelyskä ole koiralle sen kummempi kuin ihmiselle flunssa. Kunhan vaan pitää koiran levossa, samanlailla kun itsekin pitää levätä, jos on flunssa. Muuten voi tulla keuhkokuumetta yms."
 
"Kennelyskä on nimitys koiran hengitystie-infektiolle. Sama yleisnimitys kyseisille (virus) tartunnoille on ihmisillä flunssa. Koirilla, kuten myös ihmisillä, flunssan pitkittyessä tai jos eläin kuuluu riskiryhmään (nuori, vanha tai muuten huono vastustuskyky), pitää varoa jälkitauteja mm. keuhkoputkentulehdus."
 
 
KYSYMYS
 
"Onko koirillanne ollut kennelyskää ja miten pahasti oireilivat? Mitään vinkkiä hoitoon? Vaikka eihän kai tähän muuta ole kuin lepo ja lepo ja vielä kerran lepo.
 
 
 VASTAUKSIA JA KOKEMUKSIA
 
 
"Bisolvon yskänlääketabletteja käski meillä lääkäri antamaan, kun edesmenneellä kultsullani oli kennelyskä. Eläinlääkäri sanoi myös,että maksimissaan kolme päivää saa antaa ja osalla koirista lievittää oireita,osalla ei. Kaikenkaikkiaan meillä kennelyskän röhiminen kesti noin viikon."
 
"Bisolvon yskänlääke irroittaa limaa. Saa nesteenä ja tabletteina, ihmisten hyllystä."
 
"Koiran kylkiä voi esim. kakomisen aikana taputella liman irrottamiseksi."

"Koirallani oli kennelyskä, eikä siihen mitään annettu, lepoa, ei pitkiä lenkkejä. Pari viikkoa kesti, ihan kamala tauti. Yöt oli ihan kamalia."

"Meidän koiralla on ollut raju kennelyskä rokotuksesta huolimatta. Koira yski todella hirveän kuuloisesti , ei se mitään limaa kakonut eikä ollut nuhaakaan. Se oli bakteerin aiheuttama, sai antibioottikuurin, joka tehosi nopeasti mutta pitkään piti ottaa iisisti.
 
"Yleensä kennelyskä on virus eli ei hoitoa. Harvoin vaatii lääkäriä. Pitää vaan potea. Aika hurjana meillä ollut toisella koiralla kerran ja toisella kaksi kertaa."
 
"Koirallani oli talvella kennelyskä. Kamalaa oli katsoa vierestä sitä yskimistä ja kakomista. Kun oireet alkoivat, soitin eläinlääkäriin ja sanottiin, että kennelyskältä kuulostaa vahvasti. Koska yleisvointi ei heikentynyt juurikaan, niin ei pyydetty käymään, vaan annettiin ohjeeksi lepoa ja suositeltiin höyryhengitystä. Höyryhengitys auttoi. Huomattiin, että kakominen voimistui entisestään, jos koira vähääkään innostui jostain. Oireet kestivät kaksi viikkoa, jonka jälkeen piti vältellä koirakontakteja toiset kaksi viikkoa, ettei tartuta muita."
 
"Kennelyskää liikkuu aika hyvin vuoden ympäri."
 
 
 
Tietojen oikeellisuudesta ei ole tietoa. Kyseessä vain koiranomistajien keskinäistä keskustelua, jonka ajattelin naputella talteen, jos siitä olisi jollekin apua joskus.